KİTAPLIK

Gazetecilerin 28 Şubat için kitap kavgası

Gazetecilerin 28 Şubat kitapları üzerinden geçen zamana rağmen tartışmaları süren post modern darbe sürecini yeniden masaya yatırdı.

Gazetecilerin 28 Şubat için kitap kavgası
GAZETECİLER.COM (BÜLENT TELLAN / ÖZEL HABER)  Sözcü gazetesi Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk, Türkiye'nin yıllardır konuştuğu 28 Şubat'ı belgelerle ortaya koydu. Doğan Kitap'tan çıkan çalışmanın rakibi ise yine aynı yayınevinin bastığı Nazlı Ilıcak imzalı "Demokrasiye İnca Ayar" isimli çalışma.

Gazeteci-yazar Saygı Öztürk'ün "Belgelerle 28 Şubat" kitabı, Doğan Kitaptan piyasaya çıktı. Kitap 28 Şubat'ta gerçekte neler olduğu, bir dönemin bilinmeyenleri de belgelerle ortaya konuluyor. Aynı anlarda raflardayer alan bir diğer 28 Şubat kitabı ise Sabah yazarı Nazlı Ilıcak'ın yine Doğan Kitap'tan çıkan ve "28 Şubat arşivi" alt başlığını taşıyan "Demokrasiye İnce Ayar" isimli çalışması.

NAZLI ILICAK'IN 28 ŞUBAT'I

DenemeRefahyol dönemindeki birtakım uygulamalar Başbakan Erbakan'ın ilk yurtdışı seyahatlerini Müslüman ülkelere yapması, Başbakanlık Konutu'nda din adamlarına iftar yemeği verilmesi, Kudüs Gecesi, bazı Refah Partili milletvekillerinin ya da başbakanın söylemleri hem askeri hem toplumun bir kesimini kaygılandırdı. Sincan'da yürüyen tanklar, rejimi vesayet altında tutan anlayışın demokrasiye ince ayarıydı. Genelkurmay, irtica tehlikesini, PKK gibi öncelikli tehdit olarak değerlendirdi ve Refahyol'u hedef alan brifingler düzenledi.

Gazeteler "Bu defa işi silahsız kuvvetler halletsin", "Ordudan son ihtar", "Gerekirse silah bile kullanırız" manşetleriyle çıktı. MİT'in altyapısını hazırladığı 28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısı, hükümet için sonun başlangıcı oldu. 28 Şubat kararlarının takibi amacıyla, Genelkurmay bünyesinde Batı Çalışma Grubu kuruldu. Herkes fişlendi; eylem planları devreye girdi. Başbakan Necmettin Erbakan 28 Şubat kararlarına imza attıktan 3 ay sonra istifa etmek zorunda kaldı. Refahyol hükümeti devrildi.

Usta gazeteci Nazlı Ilıcak, "Amacım, 28 Şubat sürecinde yaşananlar hakkında bilgi vermenin yanı sıra, medyanın tavrını da gözler önüne sermek. Bu kitap, genç nesiller ders alsın, demokrasilerde er geç halkın iradesinin galebe çaldığını görsün diye yazıldı" diyor.

Demokrasiye İnce Ayar, 28 Şubat sürecini öncesi ve sonrasıyla ele alıyor. Özellikle süreçte medyanın rolü üzerinde duruyor. Dönemin gazete manşetleriyle de zenginleşen kitap, arşiv çalışması niteliği de taşıyor.

SAYGI ÖZTÜRK'ÜN 28 ŞUBAT'I

Kitapta, Başbakan Necmettin Erbakan'ın "imzalamadığı" iddia edilen MGK kararının imzalı belgelerinin yanı sıra, Refah partisininin kapatılmasına ilişkin iddianameyi hazırlayan Vural Savaş, Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, hem kapatüma davasını, hem Genelkurmay brifinglerini anlattı.

DenemeDeniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda yaşanan "Köstebek" olayı ile bu konuda verilen ifadeler, dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın Başbakana gönderdiği gizli yazı da gün yüzüne çıkıyor. O günlerin İçişleri Bakanı Meral Akşener için söylendiği iddia edilen "Yağlı kazığa oturturuz" sözü nerede, kime söylendi? O ki­şi bu durumu İçişleri Bakanı'na bildirdi mi? soruları da cevap buluyor. Erbakan'ın, istifa dilekçesinde Cumhurbaşkanından talebi, bugüne kadar bilinenlerden hayli farklı.

28 Şubat döneminin kudretli isimleri Orgeneraller İsmail Hakkı Karadayı, Çevik Bir, Çetin Doğan'ın, general Erol Özkasnak'a, YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz'e Savcılıkta yöneltilen sorulara verdikleri çarpıcı cevaplar, Tansu Çiller, Meral Akşener, Adil Serdar Saçan'ın söyledikleri de kitapta yer aldı.

Batı Çalışma Grubu'nun nasıl kurulduğu, bunlardan Genelkurmay Başkanının gerçekte haberi olup olmadığı da belgelerle ortaya konuldu. Hastane odasında "Bizi tutuklayacaklar ve bir daha bırakma­yacaklar" diyen Engin Alan'la yapılan son görüşme ve Alan'ın mektubu da kitapta yer aldı.

Öztürk'ün tüm kitaplarında olduğu gibi Emin Çölaşan'ın önsözünü yazdığı kitap, Türkiye'de ne olup bittiğini daha iyi anlamak için eşsiz bir başvuru kaynağı niteliğinde.

ÇOK OKUNANLAR