GÜNDEM

Gazeteciler için 365 güne 365 imza

Cumhuriyet'in 365 gündür tutuklu gazetecileri için aralarında Sezen Aksu, Banu Güven, İbrahim Kaboğlu gibi isimlerin yer aldığı 365 kişiden imza.

Gazeteciler için 365 güne 365 imza

Cumhuriyet Gazetesi davası kapsamında 365 gündür tutuklu yargılanan gazeteciler Murat Sabuncu, Akın Atalay, Ahmet Şık ve Emre İper’in özgürlüğüne kavuşması için aralarında aydın, yazar, sanatçı ve gazetecinin olduğu 365 kişi imza kampanyası başlattı.

İmza kampanyasına destek veren isimler Taksim Hill Otel’de bir araya gelerek basın toplantısı düzenledi. İmzacılar arasında, Sezen Aksu, Ara Güler, Banu Güven, Ezel Akay, Zülfü Livaneli, Korkut Boratav, Ümit Kıvanç, Nevşin Mengü, Özgür Müftüoğlu, Menderes Samancılar, Kani Beko, Arif Sağ,  Gülriz Sururi, Cezmi Ersöz, Fadime Göktepe, Fehim Taştekin, Fatih Polat ,İsmail Saymaz, Müjde Ar, Levent Üzümcü, Yetvart Danzikyan, Cahit Berkay gibi isimler yer alıyor. 

Anayasa Hukuku Hocası Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve TİHV Genel Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Dışarıdaki Gazeteciler’den Ertuğrul Mavioğlu, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temsilcisi Gülsüm Kav, İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu ve Avukat Gülendam Şan Karabulutlar’ın konuşmacı olduğu Taksim Hill Otel’deki basın toplantısına çok sayıda gazeteci, yazar, sanatçı, hukukçu ve politikacı katıldı.

‘HUKUKSUZLUK SADECE CUMHURİYET’E YÖNELİK DEĞİL’
İmzaya açılan metni ise İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu okudu. Cumhuriyet gazetesi yöneticileri, yazar ve çizerlerinin 31 Ekim 2016 tarihinde başlayan operasyonla gözaltına alındığını hatırlatan Durakoğlu, “5 Kasım 2016 tarihinde tutuklandılar. Yargılama sürecindeki üç duruşmada sekiz gazeteci ve çalışan özgür bırakılsa da halen dört gazeteci Silivri Cezaevinde tutuklu. Şu ana kadar görülen üç duruşmada ortaya çıkan şudur: İddianame adı altında mahkemeye sunulan metin, somut dayanaklardan tümüyle yoksun olduğu kadar suç ve cezancezanın yasallığı ilkesilkesini de açıkça çiğnemekte, ülkedeki ‘hukuk güvenliğini’ de ataklar altına almaktadır. Cumhuriyet Gazetesi davası, bir gazetenin asli faaliyeti olan habercilikte suç üretmeye çalışmak dışında bir anlam taşımamaktadır” dedi.

Bu açıklamanın altında imzası olanlar olarak bu hukuksuzluğu sadece  Cumhuriyet çalışanlarına yönelik bir saldırı olarak değerlendirmediklerini dile getiren Durakoğlu, “Gazete okuru olarak haber alma, ülkede ve dünyada olup bitenleri öğrenme hakkımızda yönelik saldırı olarak görüyoruz. Cumhuriyet davası sürdükçe halkın haber alma ve haber olma hakkı, ifade ve basın özgürlüğü tehdit altında olacak, ekmek kadar, su kadar gerekli olan hakikati dillendiren tüm gazeteci, yazar ve aydınlar hedefte olmaya devam edecektir” diye konuştu. 

‘GAZETECİLER ÖZGÜR BIRAKILSIN’
İmza kampanyasına destek veren isimler Taksim Hill Otel’de bir araya gelerek basın toplantısı düzenledi.
İmzacılar, gazetecilerin serbest bırakılmasını ise şu sözlerle talep etti: “Hukuk dışı bir yargılama sürdürülecek cezaevinde tutulan Akın Atalay, Murat Sabuncu, Ahmet Şık, Emre İper’in ve sadece gazetecilik yaptıkları için cezaevinde tutulan tüm gazetecilerin özgürlüklerinin bir an önce iade edilmesini talep ediyoruz.”

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar