DİZİ DÜNYASI

Gani Müjde: Burnumuzun dibindeki hikayeleri anlatamıyoruz

Milliyet yazarı Sina Koloğlu, Gani Müjde'nin Ortadoğu'daki önemli hikayeleri işaret ederek "Burnumuzun dibindeki hikayeleri anlatamıyoruz" dediğini aktardı.

Gani Müjde: Burnumuzun dibindeki hikayeleri anlatamıyoruz

Milliyet gazetesi yazarı Sina Koloğlu, Halk TV’de Özlem Gürses’in konuklarından biri olan Gani Müjde'nin RTÜK Başkanı ile yapılan toplantıda Netflix'te yayınlanan İsveç yapımı "Khalifat" dizisini işaret ederek, "Burnumuzun dibindeki hikayeleri anlatamıyoruz" dediğini aktardı.

Koloğlu ayrıca, Ortadoğu'daki hikayeleri İsrailli yapım şirketlerinin ele aldığını kaydederek,  D-Smart’ta yayınlanan ‘Baghdad Central’ (Merkez Bağdat) ve yayınlanacak olan "The Turkish Detective" dizilerini örnek gösterdi. Koloğlu, "Bir tekelcilik var. Batı, 'O işler bizden sorulur' diyor" ifadelerini kullandı:

ORTA DOĞU DİZİLERİNİ KİM YAPAR?

Halk TV’de Özlem Gürses’in konuklarından biri Gani Müjde’ydi. Kendisinden öğrendik, RTÜK Başkanı senaristlerle sektörün durumuyla ilgili toplantı yapmış. Kendisi başkana “Bir hikayenin anlatımı için kötülerin olması lazım, siz kötüye izin vermiyorsunuz ki” demiş. Yanı başımızda olup bitenlerle ilgili bu nedenle dizi yapılamadığını, bazı konulara girmenin tedirginlik yarattığını belirtti Müjde. Örnek verdi, Suriye’deki cihatçı hareketin nasıl sempatizan devşirdiğini anlatan İsveç dizisi ‘Kalifat’ı... “Burnumuzun dibinde neler oluyor ama en doğru diziyi İsveçliler yaptı” dedi. Bu ve benzeri işlerin ülkemizden çıkması gerektiğini söyledi.

"BİZDEN SORULUR"

Biraz da ‘tekel’i var bu işin. Bakın en son ‘Baghdad Central’ (Merkez Bağdat) diye bir dizi yapıldı. Irak’ta yaşanan bir polisiye yapımı... D-Smart’ta gösterimde. Yine Viacom CBS ve Miramax şirketleri ‘The Turkish Detective’ projesi için kolları sıvadı. İngiliz yazar Barbara Nadel’ın müfettiş Çetin İkmen ve partneri Mehmet Süleyman’ın hikayelerinden uyarlama. Ahmet Ümit’in eseri neden olmaz? Batı, “O işler bizden sorulur” diyor. Biz, kendi çevremizdeki politik durumları anlatır dizi yapamayız bazı nedenlerden, öte yandan ‘tekel yapım şirketleri’ de bize o işleri vermezler. Orta Doğu’yla ilgili bu bölgenin içinde yer alan uluslararası çapta dizi yapan İsrail yapım şirketi oluyor nedense!

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar