GÜNCEL

Fuat Uğur: Barajın yüzde 5’e düşmesi seçim sonuçlarını nasıl değiştirecek?

Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur, seçim barajının yüzde 5'e düşmesinin seçim sonuçlarını nasıl değiştireceğini yazdı. OPTİMAR Başkanı Hilmi Daşdemir ile konuşan Uğur, Daşdemir'in barajın yüzde 5’e düşürülmesinin hem HDP’yi hem de İyi Parti’yi olumsuz etkileyeceğini yazdı.

Fuat Uğur: Barajın yüzde 5’e düşmesi seçim sonuçlarını nasıl değiştirecek?

Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur, seçim barajının yüzde 5'e düşmesinin seçim sonuçlarını nasıl değiştireceğini yazdı. OPTİMAR Başkanı Hilmi Daşdemir ile konuşan Uğur, Daşdemir'in barajın yüzde 5’e düşürülmesinin hem HDP’yi hem de İyi Parti’yi olumsuz etkileyeceğini yazdı. Uğur aynı zamanda Daşdemir'in Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde MHP ve BBP oylarının da desteğiyle ilk turda yüzde 50’yi rahatlıkla geçeceğini düşündüğünü de yazdı. 

İşte o yazı... 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında önceki gün düzenlenen AK Parti MYK toplantısında uzun bir süredir üzerinde tartışılan Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler yasa tasarısı tartışıldı malum. AK Parti’nin ortağı MHP’ye de takdim edeceği taslakta en önemli madde seçim barajının yüzde 5’e düşürülecek olması. AK Parti içinden konuştuğum bir yetkili bana bu oranın “en az” olduğunu söyledi ve “Henüz tartışma bitmiş değil, belki daha da altına çekilebilir bu oran” dedi.
Aynı yetkili aslında yüzde 10 barajının 12 Eylül rejimi tarafından getirildiğini, hatta AK Parti gibi partilerin iktidara gelmesinin önüne geçmek amacıyla bu barajın konulduğunu hatırlatarak seçim barajının asıl olarak demokratikleşme bağlamında düşürüldüğünü ifade etti.
Tasarıya göre barajın düşürülmesinin yanı sıra tabela partilerinin seçimlere girmesinin önleneceği, daraltılmış bölge sisteminin geleceğini de eklemek gerek.
Daraltılmış bölge sistemi özellikle seçmen iradesinin Meclis’e yansımasında da adaleti beraberinde getirecek. Örneğin İstanbul özelinde konuşacak olursak, üç bölge var. Bu üç bölgenin sayısının artırılması ve her bölgeye 7 milletvekili düşecek biçimde düzenlenmesi durumunda seçmen sayısıyla seçilen vekiller arasında da daha adil bir oran ortaya çıkacak. Mesela İstanbul’da 90 bin seçmen bir vekil çıkarırken, Bayburt’ta 10 bin kişi bir vekil çıkarmakta. Daraltılmış bölge bu eşitsizlik ve adaletsizlik makasını en azından daraltabilecek.

Yazının devamı için tıklayın... 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar