GÜNDEM

Fuat Uğur Ayasofya Kararı'ndan sonraki tartışmaların sebeplerini yazdı

Türkiye Gazetesi yazarı Fuat Uğur, bugün kaleme aldığı yazısında Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesinden sonra konu ile ilgili yapılan açıklamalarda farklılıkların olduğunu ifade etti. Uğur, yaşanan gelişmeleri tarihsel şartları içinde değerlendirmenin önemine de köşesinde değindi.

Fuat Uğur Ayasofya Kararı'ndan sonraki tartışmaların sebeplerini yazdı

Ayasofya'nın, müzeden camiye dönüştürülmesinin ardından toplumun farklı kesimlerinden açıklamalar gelmeye devam ediyor. 

Türkiye Gazetesi yazarı Fuat Uğur da bugünkü köşesinde Ayasofya'nın, müze statüsünden camiye dönüştürülmesi kararından sonra yapılan farklı açıklamaların sebebinin Atatürk ve sonrasındaki dönemle ilgili yapılamayan yüzleşmeler, hesaplaşmalar ve halledilemeyen meseleler olduğunu dile getirdi.

İşte Fuat Uğur'un o yazısı:

Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasıyla yayınlanan kararname gereğince 1934 yılında müzeye dönüştürülen Ayasofya, Danıştay’ın hukuki yolu açması üzerine Hükûmet kararıyla yeniden eski hâline; Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi adıyla camiye dönüştürüldü.
Hikâyenin özeti bu.

Kimileri bunu 86 yıllık hesaplaşmanın ve Atatürk’e karşı rövanşın bir parçası olarak niteleyebilir, kimileri de köklerimizin Osmanlı’da başladığını hatırlatarak Atatürk’ün kararından duydukları ıstırabın giderilmesi...
Pek çok kişi de tüm bu kutuplaşmadan azade, olayı Türkiye’nin geldiği noktada bağımsızlığımızın ve millî duruşumuzun bir simgesi olarak değerlendirebilir.

Ama olay başından beri “Siz ne cüretle Atatürk’ün müze yaptığı yeri tekrar cami yaparsınız” diyenlerle, bu dönüşümü Mustafa Kemal Atatürk ile 86 yıllık bir hesaplaşmanın ürünü olarak kabul edenler arasında sıkışıp kaldı.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar