GÜNDEM

Ferhat Ünlü yazdı: Gladyo, NATO'nun gayrimeşru çocuğudur

Sabah gazetesi yazarı Ferhat Ünlü, bugünkü köşesinde 'NATO'nun gayrimeşru çocuğu' diye tanımladığı Gladyo'yu yazdı.

Ferhat Ünlü yazdı: Gladyo, NATO'nun gayrimeşru çocuğudur

Gladyo yapılanmasını Jitem'e benzeten Ferhat Ünlü, NATO'nun bile kontrol edemediği bu yapıyı NATO'nun gayrimeşru çocuğu olarak tanımladı. 

İşte o yazı:

"Silendo Libertatem Servo."

Bu Latince deyim, NATO üyesi ülkelerde uygulanmış Gladyo Operasyonu'nun mottosu. 'Sessizce özgürlüğe hizmet ediyorum' anlamına geliyor.

Burada 'sessizlik'ten kasıt gizlilik elbette ve bu yönüyle bir gayrimeşruluğu da simgeliyor. Gladyo; NATO'nun, varlığını bir türlü kabul etmediği, bununla birlikte her daim ihtiyaç duyduğu bir karanlık güç odağı olageldi. Dolayısıyla bu köşede 29 Ocak 2012'de yayınlanmış yazıda JİTEM için kullandığım tabiri NATO için Gladyo bağlamında kullanmak yerinde olur: Gladyo, NATO'nun gayrimeşru çocuğudur.

Gazeteci Ceyhun Bozkurt'un Kopernik Kitap'tan çıkan dumanı üstünde kitabı Gladyo/Operasyon Türkiye'de NATO-Gladyo ilişkisi şu cümlelerle çarpıcı biçimde özetlenmiş:

"İşin NATO boyutu şöyle: NATO'ya üye olan ülkelerle yapılan 'gizli anlaşmalarla' bu ülkelerde oluşturulan gizli gücün adıdır Gladyo. Gladyo, Sovyetler Birliği'nin yayılmasına karşı NATO tarafından oluşturulan, ancak NATO tarafından varlığı bir türlü kabul edilmeyen bir hayalet güç."

Yazının tamamı için tıklayın 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar