GÜNDEM

Fehmi Koru'dan "medya" değerlendirmesi

Fehmi Koru, bugünkü köşesinde "Bu medyayla sağlıklı siyasi bir ortam da daha iyi bir Türkiye de mümkün değil…" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Fehmi Koru'dan "medya" değerlendirmesi

"Zafer Mutlu’nun sonradan elden çıkardığı en son satın alanın ise kapatma yoluna gittiği Vatan gazetesinde iş başına getirdiği kadrosuyla yeni bir gazete macerasına girişeceğini duyunca bu yüzden sevindim" diyen Fehmi Koru, "Fena halde siyasetle haşır neşir, fena halde fikir çeşitliliğini ortadan kaldırmış bir medya düzenimiz var bugün; geçmişin şiddetle eleştirdiğim pek çok gazetesini ve yazarlarını bugün özlüyorum" ifadelerini kullandı.

Basılı medya gazete konusunda farklı yaklaşımlar da bulunduğunu söyleyen Koru'ya göre "bu dönemin kapandığına inanan, haberin basılmadan çok önce dijital platformlar tarafından ücretsiz okurlara ulaştığı ve yorumların da video platformlarından ilgileneceklere -yine bedava- sunulduğu gerekçesiyle yeni girişimcilere acıyanlar" da var.

Koru, şöyle devam etti:

ABD ve AVRUPA'DA DA DURUM AYNI

Türkiye için bu doğru. Hatta ABD ve Avrupa’da da pek çok gazete kepek indirmek zorunda kaldı. Yılların medya grupları ellerindeki gazete ve kanalları yok pahasına yeni zenginlere devretmeyi çıkış yolu olarak görüyorlar.

Washington Post’u Amazon’un patronu Jeff Bezos satın aldı; Los Angeles Times gazetesi sağlık alanında yatırımlarıyla zenginleşen Patrick Soon-Shiong’un son iki yıldır.

Gazetelerin internet üzerinden erişilebilir hale gelmesi en fazla gazeteleri vurdu.

Bunlar medya dünyamızın gerçekleri.

HABER YALIN HALİYLE İNSANLARA YETMİYOR, GAZETELER DETAYLI HABERE KAYDI

Ancak medya dünyamızın henüz bizde anlaşılmamış başka gerçekleri de var.

En önemlisi şu: Haber yalın haliyle insanlara yetmiyor, olayların arka planını ve o noktaya nasıl varıldığını da merak ediyor insanlar. Gazeteler bu yüzden ayrıntılı habere kaydılar; yazarlarını okurun bu ihtiyacını karşılamaya yönlendiriyorlar.

Washington Post ile Los Angeles Times okuru olarak bu yola giden gazetelerin başarılı olduklarını da söyleyebilirim.

Donald Trump’ın başkanlık yarışına girdiği 2016 yılı ve ertesinde ABD’de gazetelerin okunması arttı. 2016 sonrasında Trump’ın varlığı sayesinde gazetelerin okur sayısının yüzde 12 fazlalaştığı anlaşılıyor. Kendilerini dijitalde de sunan belli başlı Amerikan gazeteleri sıradan haberler dışındaki münderecatlarını ancak para ödeyen abonelerin istifadesine açık tutuyor. Bugün öndegelen gazetelerin internet abonelerinin sayısı milyonlar ile ifade ediliyor.

Milyonlarca okur milyonlarca dolarlık abone ve reklam geliri demek...

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar