MEDYA KÖŞESİ

Fehmi Koru'dan ABD üzerinden medyaya gönderme

Fehmi Koru, Yunus Emre ve Molla Kasım hikayesi ve ABD'deki mevcut durum üzerinden medyayı eleştirdi.

Fehmi Koru'dan ABD üzerinden medyaya gönderme

ABD'deki mevcut medya iktidar ilişkilerini yazan Fehmi Koru, Yunus Emre ve Molla Kasım hikayesi ile medya eleştirisi yaptı. 

Koru, Yunus Emrelerin de Molla Kasımların da olması gerektiğini savundu.

Koru'nun eleştirileri ile Türkiye'deki medyayı kastedip etmediği ise merak konusu... 

İşte o ifadeler:

Amerikan halkı, orada artık yerleşik hale gelmiş ‘Molla Kasım’ türü bir görevi üstlenmiş ‘gerçek denetçisi’ gazeteciler tarafından bu konuda aydınlatılıyorlar. Sonrası halkın kendi bileceği iş. Yalandan tiksinenler kadar, yalanı mübah gören taraftar seçmenler olduğu da muhakkak.

Ancak, Amerikan medyası, seçmene gerçeğin fotoğrafını sunuyor ve görevini yerine getirmiş oluyor. Bizde de kendisini yakın gördüğü taraf adına rakipleri kötü göstermek için kalem oynatanların eleştirileri aynı amaca hizmet ediyor olarak kabul edilebilir mi? Sanmıyorum. Çoğu kez onların ‘yalan’ dedikleri ‘gerçek’, ‘gerçek’ olduğuna kalıp bastıkları ‘yalan’ olabiliyor çünkü. Gazetelerin sayfalarında, televizyon ekranlarında, okurları ve izleyicileri bilgilendirmek için yazılıp söylenmesi gerekenlerin bilerek isteyerek gizlendiği bile oluyor. Bu yüzden de bizde politikacılar arasından, yarın yalan olduğunun anlaşılacağını bile bile gerçekleri yamultarak konuşanlar çıkabiliyor. Yalan söyleyecek değilim; ben yalancı politikacıları suçlamak yerine, onların yalanlarını yüzlerine vurmayan medyayı bu konuda suçlu buluyorum.

Gazetecilik kamu hizmeti olarak kabul ediliyorsa, bunun sebebi, gazetecilerin vatandaşın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını karşıladıkları varsayımıdır. Neyse, daha ileri gitmeyeyim ve şu tezle yetineyim: Bugün Yunus Emre’lere ihtiyaç olduğu gibi, eğri büğrü söyleyenleri düzeltecek Molla Kasım’lara da ihtiyaç var.

Yazının tamamı için tıklayın 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar