GÜNDEM

Fehmi Koru yazdı: Arap ülkeleri İsrail ile neden yakınlaşıyor?

Fehmi Koru, İsrail'in BAE ve Bahreyn ile yaptığı anlaşmalar için "bu projenin, seçim kazanmanın ötesinde tüm dünyayı yakından ilgilendiren büyük bir planın parçası olup olmadığını sorguladı.

Fehmi Koru yazdı: Arap ülkeleri İsrail ile neden yakınlaşıyor?

İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn arasında varılan "ilişkilerin normalleştirilmesi"ne yönelik anlaşmalar, iki gün önce ABD Başkanı Donald Trump'ın ev sahipliğinde Beyaz Saray'da düzenlenen törenle imzalandı.

Gazeteci Fehmi Koru, "Dünya ekseninden oynuyor, Halil Sezai’nin saldırganlığına dair manşetlerle oyalanıyoruz" başlıklı bir yazıyla konuyu bugünkü köşesinde değerlendirdi.

Koru, yazısında "Tamam da, ABD ile İsrail’in -yada Trump ile Netanyahu’nun- bu projesi bir hevesin veya seçim kazanma stratejisinin bir parçasını mı, yoksa daha geniş ve bütün dünyayı -özellikle Türkiye ile bölge ülkelerini- yakından ilgilendiren bir büyük planın parçası mı?" diye sordu.

Koru şunları kaydetti:

Şimdi Arap ülkeleri teker teker İsrail’le barışıyorlar.

Yalnızca barışmakla da kalmıyor, iki ülke arasındaki ilişkileri kalıcı kılmak üzere çok yönlü işbirliği alanları oluşturuyorlar.

Neden acaba?

Önceki gün anlaşmayı görüşmek üzere toplanan BAE Meclis’inden çıkan karar bazı ipuçları sağlıyor. Meclis, Washington’da imzalanan anlaşmanın stratejik açıdan bölgeye güven ve istikrar getireceğine inanıyor. Ayrıca dünya barışı için de bunu tarihi bir adım olarak görüyor. Kültürel ve dinler arası yakınlaşmanın da yararı olacağı kanaatinde....

Gerçekten de bu anlaşmalar yeni bir stratejinin sonucu. Netanyahu gibi işgal altında tutulan Batı Şeria’nın bütünüyle İsrail’e katılması projesini kısa süre önce açıklamış biriyle imzalanıyor anlaşmalar. [Yoksa Netanyahu’nun o çıkışı da stratejik, yani Arap ülkelerini imzaya zorlama amaçlı mıydı?] Her imzalayan, ne hikmetse, “Biz bunu Filistin’in iyiliği için yapıyoruz” demeyi de ihmal etmiyor...

Tamam da, ABD ile İsrail’in -yada Trump ile Netanyahu’nun- bu projesi bir hevesin veya seçim kazanma stratejisinin bir parçasını mı, yoksa daha geniş ve bütün dünyayı -özellikle Türkiye ile bölge ülkelerini- yakından ilgilendiren bir büyük planın parçası mı?

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar 1 yorum