GÜNDEM

Faytonların kaldırılmasından sonra atların akıbeti ne olacak? Nagehan Alçı, İBB'ye sordu

İBB tarafından 277 tescilli fayton plakasının satın alınacağı açıklandı. Peki bu hamlenin ardından atlara ne olacak?Nagehan Alçı, İBB Sözcüsü Murat Ongun'la telefonda görüştü ve merak edilen soruyu sordu.

Faytonların kaldırılmasından sonra atların akıbeti ne olacak? Nagehan Alçı, İBB'ye sordu

Fayton tartışmasını sona erdirecek adım atılıyor. İBB, tescilli fayton plakalarını  69 milyon 250 bin TL ödeyerek alacak peki atlara ne olacak? Artık Adalar'da elektrikli araçların kullanılacağını belirten Murat Ongun, atların veteriner kontrolünde doğaya salınacağını açıkladı.

Nagehan Alçı da, İmamoğlu ve ekibini kutladı. Alçı, "Ekrem İmamoğlu ve ekibini yıllardır süren at zulmüne son verdikleri ve mağdur hayvanları özgürlüğüne kavuşturma kararı aldıkları için tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.

Faytonların kaldırılmasından sonra atların akıbeti ne olacak?

Adalar’da atların uğradığı zulüm ve yıllardır süren tartışmalar üzerine geçtiğimiz ay 3 aylığına fayton yasaklandı.
Ancak sonrasında belli sayıda atlı fayton kalacak mı, geçiş süreci mi olacak, yoksa fayton lobisi yine bastıracak ve her şey eskiye mi dönecek, belli değildi…
Ben İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu bu köşede hayvanseverlerle yaptığı toplantıda sarf ettiği sözler nedeniyle sert eleştirmiştim.
Hatta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in fayton zulmüne son verdiğini hatırlatıp, Soyer’i Ekrem Bey’e örnek göstermiştim.
Biraz önce Adalar’daki 277 tescilli fayton plakasının İBB tarafından satın alınacağı haberi düştü. Belediye bunun için 69 milyon 250 bin TL ödeyecekmiş.
Bu haber üzerine Sayın İmamoğlu’nun resmî sözcüsü Murat Ongun’u arayıp, satın alınan atlara ne olacağını sordum.
Şu cevabı verdi Ongun:

“Faytonları esnaf mağdur olmasın diye satın alıyor ve kaldırıyoruz Nagehan Hanım. Artık sadece elektrikli araçlar olacak sizin de köşenizde yazdığınız gibi. Tarım Bakanlığı’ndan atların özgürce yaşayabileceği ve beslenebileceği alan göstermesini isteyeceğiz. Türkiye’nin her yerinden herhangi bir bölge olabilir. Atları veteriner kontrolünde orada doğaya salacağız.”

DOĞRU BİR KARAR


Ekrem İmamoğlu ve ekibini yıllardır süren at zulmüne son verdikleri ve mağdur hayvanları özgürlüğüne kavuşturma kararı aldıkları için tebrik ediyorum.
Ancak iş burada bitmiyor. Bundan sonra Tarım Bakanlığı ve İBB o atların sağlıklı bir şekilde korunmasını da gözetmek durumundalar.
Ben bir şehir insanı olarak bu konulardan anlamam. Habertürk’ün doğa ve toprak uzmanı Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Selçuk Tepeli’dir. Selçuk’a sordum. Şunu söyledi:
“Atları öyle başıboş doğaya salarsanız kurtlara yem olurlar. Üstelik bunlar ehlileştirilmiş, boyunduruk altında yaşamış hayvanlar. Kendilerini korumayı bilmiyorlar. Bunun önleminin alınması, etraflarının çevrelenmesi ve korunması gerekir.”
AMAN DİKKAT!
Atların, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın doğal yaşam alanlarına bırakılacakları söyleniyor. Kast edilen yerlerin neresi olduğunu bilmiyorum ancak fayton zulmünden kurtarılan atlar için iş burada bitmiyor. Bu hayvanların güvenliğini sağlamak da çok önemli. Yoksa yapılan işin hiçbir anlamı kalmaz. Tarım Bakanlığı ve İBB’ye bundan sonrasına yönelik kritik bir görev düşüyor.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar