GÜNDEM

Fatih Altaylı'dan Netflix, RTÜK ve FETÖ yazısı: Türk dizi sektörüne saldırıyorlar

"FETÖ'nün Amerikalı patronlarından aldıkları emirlerle Türk dizi sektörüne saldırdığını" söyleyen Fatih Altaylı, Netflix'in dün, henüz ilk set günündeyken iptal ettiği Şimdiki Aklım Olsaydı dizisini örnek vererek "Bu kez bu saldırıyı RTÜK düzenliyor" dedi.

Fatih Altaylı'dan Netflix, RTÜK ve FETÖ yazısı: Türk dizi sektörüne saldırıyorlar

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, bugünkü köşesinde "Türk dizilerine engel" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Yazıda FETÖ'nün Amerika'dan aldığı emirlerle Türk dizi sektörünü hedef aldığını söyleyen Altaylı, "Bu kez bu saldırıyı düzenleyen ise RTÜK" diyerek; Netflix'in düni henüz ilk set günündeyken iptal ettiği Şimdiki Aklım Olsaydı dizisini örnek verdi:

"Netflix’in bir Türk yapım şirketine ısmarladığı bir iş, RTÜK’ün müdahalesi sonucu çekimlerin başlayacağı gün, tüm ekip toplanmış, oyuncuların makyajları yapılmış, ışıklar açılmış kameralar motor emrini beklerken iptal edildi."

"İŞİN GERÇEĞİ"

Netflix, diziyi çekmek üzere bir Türk yapım şirketi ile taşeron olarak anlaşıyor.
Türk oyunculardan oluşan bir cast hazırlanıyor. Ancak yasa gereği, Türkiye’de gerçekleştirilecek yabancı prodüksiyonlar için Kültür Bakanlığı’ndan izin alınması gerektiği için ilk bölüm senaryo bakanlığa yollanıyor. Gerekli izin veriliyor ancak araya pandemi süreci girdiği için çekimlere başlanamıyor. Ardından hayat yeni normale dönünce çekim için yeniden Bakanlıktan izin isteniyor. Bakanlık bir bölümün daha senaryosunu istiyor.

"GAY KARAKTER VAR FAKAT SEVİŞME SAHNESİ YOK"

İkinci bölümde diziye dahil olan bir gay karakter var ama bazılarının iddia ettiği gibi bir gay sevişme sahnesi falan yok dizide. Ardından Bakanlık görüşmek için Netflix yöneticilerini davet ediyor. Netflix başkan yardımcıları özel uçakla gelip Bakanlığa gidiyorlar. Bakanlıkta fazla bir sorun çıkmıyor. Ancak RTÜK “Bizimle de görüşmeniz gerek” diyor. Oysa RTÜK, kuruluş yasası itibarıyla bir ön denetim kuruluşu değil, böyle bir yetkisi yok. Sansür Kurulu değil. Buna rağmen Netflix yetkilileri RTÜK’le de görüşüyorlar. RTÜK çok net konuşuyor. “Gay karakteri diziden çıkarın.” Yasaya ya da yasanın verdiği bir yetkiye dayanmayan ama yaptırım gücüne dayanan bir talep.

"GAY KARAKTER DİZİDEN ÇIKARILARAK DEVAM EDİLİYOR"

Netflix oyuncularla ve senaristlerle görüşerek RTÜK’ün “emrini” iletiyor ve “çıkarıp çıkarmama” üzerine fikirlerini alıyor. Uzun tartışmalar sonunda “Çıkaralım” fikri oluşuyor. Çünkü ayların emeği, onlarca kişinin umudu, geliri buna bağlı. Ve çekimlere başlanması kararı alınıyor. Ancak çekimlerin başlayacağı gün, herkes sabahın köründe sette toplanmış, makyajlar yapılmış, replikler ezberlenmiş, set kurulmuşken Netflix’ten talimat geliyor. “Diziyi iptal ettik.”

Yazının devamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar