GÜNDEM

Fatih Altaylı yanıtı geçmişte aradı! O günkü başkanlar ne derdi?

Son günlerde başlatılan bağış kampanyaları tartışmaları da beraberinde getirdi. Habertürk yazarı Altaylı da her şeyde olduğu gibi bunda da bölünmenin söz konusu olduğunu söyledi.

Fatih Altaylı yanıtı geçmişte aradı! O günkü başkanlar ne derdi?

Koronavirüs salgını nedeniyle, işini kaybeden ya da zor durumda olan vatandaşlara yardım amacıyla CHP'li belediye başkanlarının başlattığı bağış kampanyalarının hesaplarının bloke edilmesiyle başlayan tartışma büyüyor. Fatih Altaylı da herkesin kendi tuttuğu tarafın haklı olduğunu söylediğini belirtti ve "“Şu taraf haklı” demem mümkün değil." dedi ve sordu:

O günkü İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi yardım toplamak için bir hesap açsalardı... Ve başka bir partiden olan iktidar tarafı bu hesaptaki paraları bloke ettirip, belediyelerin böyle bir hakkı olmadığını ilan etse ve belediyelerin devlet içinde ikilik yarattığını söyleseydi...O günkü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ne derdi?

Geçmişten bir yanıt arıyorum

Belediyeleri ya da mahalli idareleri “Devletin dışına çıkarmak” ilginç bir yaklaşım oldu. Anayasa’yı okuduğum zaman bana sanki belediyeler de “Devletin organlarından biri imiş” gibi geliyor.
Belediyelerin veya yerel yönetimlerin yardım toplamasını engellemeye çalışan Hükümet tarafı ise farklı argümanlar öne sürüyor.
Her şeyde olduğu gibi burada da bölünme söz konusu.
Kimse hukuku, mantığı, doğruyu arama peşinde değil.
Herkes kendi tuttuğu tarafın haklı olduğunu söylüyor.
Diğer taraf ise sert eleştiriler ve hatta hakaretler yöneltiyor.
Ben hukukçu değilim.
Bununla ilgili net bir şey söylemem, “Şu taraf haklı” demem mümkün değil.
Ama bir soru sormam mümkün.
Diyelim ki, bu corona krizi veya benzeri bir kriz 1996 senesinde olsaydı...
O günkü İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi yardım toplamak için bir hesap açsalardı...
Ve başka bir partiden olan iktidar tarafı bu hesaptaki paraları bloke ettirip, belediyelerin böyle bir hakkı olmadığını ilan etse ve belediyelerin devlet içinde ikilik yarattığını söyleseydi...
O günkü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ne derdi?
Bu sorunun “samimi” yanıtı doğrunun ne olduğunu gösterecektir.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar