GÜNCEL

Faruk Bildirici'nin reklam eleştirisine Nevşin Mengü ve Cüneyt Özdemir'den yanıt

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici'nin Nevşin Mengü’nün sosyal medya hesabından ürün reklamı yapmasını eleştirmesinin ardından başlayan "gazeteciler reklam yapabilir mi" tartışması sürüyor.

Faruk Bildirici'nin reklam eleştirisine Nevşin Mengü ve Cüneyt Özdemir'den yanıt

Medya Ombudsmanı Bildirici, 17 Şubat'ta kaleme aldığı yazısında gazetecilerin reklam yapmasının etik olmadığını ifade eden bir yazı kaleme aldı.

Bildirici, "Gazeteciler, mesleğimize zarar veren hem de insanları yanıltan bu örtülü reklam paylaşımlarından vazgeçmeli. Okurlar, izleyiciler ve takipçiler de örtülü reklamları sürdüren gazetecilere karşı uyanık olmalı, onları teşhir etmeli" dedi. 

Bildirici, daha sonra Mengü'nün 'iş birliği' etiketiyle bir vitaminin reklam yaptığına da dikkati çekerek, "Bir gazeteci olarak mesleğinin güvenilirliğini bir ürünün pazarlaması için kullanması meslek ilkelerine aykırı" ifadesini kullandı. 

Bildirici, tweet'inde ayrıca Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nden bir bölüm paylaştı.

Mengü'den yanıt: Faruk Bey'lerin jenerasyonu anlamıyor...
Bildirici'nin tepkisine iki isimden yanıt gecikmedi. T24 sitesi konuya iliştin tartışmayı derlediği haberinde Mengü ve Özdemir'in açıklamalarına yer verdi.

Mengü, Bildirici'nin eleştirisine Youtube kanalından yanıt verdi. Mengü,"Sene 2022 ve bizim gazetecilik yaptığımız, yayıncılık yaptığımız mecralar değişti. Ben kendim bir mecrayım. Bizim patronumuz yok. Elimizden geldiğince güzel bir şey yapmaya çalışıyoruz. Kendi patronumuz kendimiz. Bize maaş ödeyen yok. Biz iş yapıyoruz, fatura kesiyoruz, şirketimizi döndürüyoruz" ifadelerini kullandı.

Kendisinin mecra olduğunu söyleyen Mengü, şöyle devam etti:

"Bunu Faruk Bey’lerin jenerasyonu anlayamıyor. Onlar için çok zor, ben de merkez medyadan geldiğim için, merkez medyanın dağılmasıyla beraber tüm imtiyazlarını, güç aldıkları şeyi kaybettiler. Kardeşim ben burada imtiyazla bir frekans filan almış değilim, Youtube’da insanların istiyorlarsa tıklayıp izledikleri bir Youtube kanalım var. İsterseniz izlersiniz; istemezseniz izlemezsiniz. Kameraman, kurgucu arkadaşlara ‘Bedava mı çalışın’ diyelim." 

Bildirici'ye Twitter’dan da yanıt veren Nevşin Mengü, "Faruk bey, tebrik ederim bu tartışma vesilesiyle hiç okunmadığınız kadar okundunuz. Kendi kendinizi etik polisi ve standart koyucu olarak atadığınızı anlıyorum. Benim hesap vereceğim tek mercii izleyicilerim. Sizlere self proclaimed ombudsmanlığınızda başarılar dilerim. Ne var ki patronsuz medyada gün dahi çalışmamış bir kimseden öğüt almak iş öğrenmek gibi bir niyetim yok. Olgun erkekler olarak kurduğunuz fildişi kuleleriniz yıkıldığı için üzgünüm. Kolaylıklar dilerim" ifadelerini kullandı.

Cüneyt Özdemir de tartışmaya katıldı: Aklınız bunu almıyor...
YouTube kanalından yayınlar yapan gazeteci Cüneyt Özdemir de, Bildirici'nin eleştirisini haksız bulurken, yeni bir medya düzeni oluşturulduğunu savundu. 

Özdemir, "Faruk Bey Nevşin'in bu postunda neye itiraz ediyorsunuz bizi biraz daha aydınlatır mısınız? İşbirliği yerine 'advertorial' ya da 'bu bir ilandır' yazsa bir problem yok muydu? Fark ne? Yeni kurulan medya düzeninde gazetecilerin gelir kaynağını nasıl oluşturmasını düşünüyorsunuz? Ya sizin haberiniz olsa ne olur olmasa ne olur? Size rağmen bu medya düzenini biz kuruyoruz. Anlamak istemediğiniz şu, bu kurulan yeni medya düzeninde bütün bildik kuralları yıkıyoruz. Gelir modelini yeniden tanımlıyoruz. Kişisel medyalar inşa ediyoruz. Aklınız bunu almıyor" dedi. 

Özdemir, "Kimsenin gazeteciliği satılığa çıkardığı yok. Ayrıca sizin gazetecilik siciliniz bize ahmak kesmeye yetmez. Babıali koridorlarında hepimizin gazetecilik için verdiği emek, aldığı riskler, hayatını attığı riskler ortada. Siz kimsiniz de bize gazetecilik etiği dersi veriyorsunuz? Reklamda sınır ne olacak elbette tartışabiliriz. Neyin reklamını yapar yapmaz bunu da tartışabiliriz. Siyaset reklamını nasıl yapacak bu da tartışılır ama sizin kutsal bellediğiniz medya patronlarının yazdığı etik kurallardan değil. Yeni bir medya düzeni kuruluyor" düşüncesini dile getirdi. 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar