GÜNDEM

Fahrettin Koca Abdulkadir Selvi'ye konuştu: Aşı sınıflara, statüye göre değil, bilime göre vurulacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi'nin sorularını yanıtladı.

Fahrettin Koca Abdulkadir Selvi'ye konuştu: Aşı sınıflara, statüye göre değil, bilime göre vurulacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi'nin sorularını yanıtladı. Selvi, Koca'ya aşı tartışmalarını ve gündeme gelen "akla ziyan" iddiaları da sordu:

SORU: AŞIDA ELİTLER VE HALK AYRIMI OLACAK MI?

SORU 1- Pfizer ve BioNTech aşılarının elitlere yapılacağı, Çin’den gelecek aşıların normal halka yapılacağı şeklinde değerlendirmeler yapılıyor, öyle mi olacak?

YANIT- Ben şunu çok rahat söyleyebilirim, bilim insanlarımız aşıların menşeine bakmadan teknolojisini vatandaşımıza anlattığı sürece, birçok kimse Sinovac ya da inaktif dediğimiz aşıyı yapmayı daha çok tercih edecek.

SORU 2- Yani Çin aşısını.

YANIT- Çin aşısını. Yani inaktif dediğimiz, bizim sözleşmeyi imzaladığımız aşıyı. Vatandaşımız teknolojisini ve kısa, orta ve uzun dönem güvenilir bir aşı olduğunu öğrendikçe, birçok kimse özellikle o aşıyı tercih edecektir. Ben dünyada da birçok ülkenin imkan bulabilirlerse inaktif aşıyı daha çok; süreçte önemseyecekleri kanaatindeyim.

VATANDAŞIN SINIFINA GÖRE AŞI YAPILMAYACAK

SORU 3- Elitler ve halk diye bir ayrımınız olacak mı?

YANIT- Böyle bir ayrım söz konusu değil, böyle bir ayrım asla söz konusu olamaz. Çünkü bu aşıyla ilgili Bilim Kurulu’nun belirlediği stratejiyi açıklamış olduk. Onu detaylandıracağız. Vatandaşın riskine göre, yaşına göre, hastalık durumuna göre aşıyı yapacağız. Sınıfına göre değil. Böyle bir şey asla söz konusu olmayacak.

İKTİDARA YAKIN OLANLAR

Koca koca insanlar, CHP’ye yakın TV kanallarına çıkıp, ‘aşıların geldiğini ve iktidara yakın insanlara uygulandığını’ iddia edebiliyorlar. Sağlık Bakanı’na bu iddiayı da sordum. “Bunu daha önce de söylemiştim. Böyle bir durum söz konusu olamaz. İki, bir aşının Türkiye’de uygulanabilmesi için demin de bahsettiğim gibi her gelen partinin 14 günlük asgari Titck ve Halk Sağlığı laboratuvarlarında incelemeden geçmedikçe kullanılması söz konusu olamaz” dedi.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar