GÜNDEM

Fahrettin Altun'dan ‘itibar suikastı' açıklaması: Ürkütücü!

İletişim Başkanı Fahrettin Altun sosyal medyanın siyasetin kötücül kullanımı için bir araç haline gelmesine üzüldüğünü söyledi. Twitter’ın 7 bini aşkın hesabı ‘şeffaflık” gerekçesiyle kapatmasını ‘trajikomik’ olarak yorumlayan Altun, " Sosyal medyanın ana muhalefet tarafından itibar suikastları için kullanılmasını yanlış buluyorum." dedi.

Fahrettin Altun'dan ‘itibar suikastı' açıklaması: Ürkütücü!

İletişim Başkanı Fahrettin Altun,sosyal medyadaki siyasi kamplaşmanın gittikçe derinleşmesine karşı 10 başlıkta önerilerini sıraladı.Milliyet'ten Kıvanç El'e konuşan Altun, Twitter'ın binlerce hesabı kapatmasına ilişkin, “Kararın, şeffaflık kisvesine büründürülmeye çalışması trajikomiktir. PKK ve FETÖ gibi terör örgütlerine destek veren hesaplarla ilgili düzenleme yapmaması dikkatten kaçmıyor” dedi.

O röportajdan öne çıkan başlıklar şöyle:

Sosyal medya ile ilgili yasal düzenlemeye ihtiyaç var mı?

- Sosyal medyada en büyük problem, kaynağın güvenilirliğidir. Yalan, yanlış ve eksik bilgiler sosyal medyada doğru bilgiden daha hızlı yayılıyor. Her kullanıcının birer içerik üreticisine dönüştüğü günümüzde bilginin doğruluğu tartışmalı hale geldi. Bu durum manipülasyona ve dezenformasyona neden oluyor. Bilgi kirliliğinin önüne geçmek, doğru bilginin itibarını iade etmek için sadece Türkiye’de değil küresel ölçekte yasal düzenlemeler mutlaka geliştirilmelidir. Yeni mezun hukukçularımızın dijital hukuk alanında uzmanlaşmalarını öneririm. Bilişim hukuku konusundaki çalışmalara ağırlık verileceği, ciddi insan kaynağına ihtiyaç duyulacağı bir döneme giriyoruz. Yasal düzenlemelerin yanı sıra sosyal medya kullanıcıları, paylaşımlarının yasal sorumluluğunun farkında olmalılar.

10 temel ilke

Sosyal medyada siyasi kamplaşma ve ayrışmaların önlenmesi için tavsiyeniz ne olur?

- Cemil Meriç ‘Bütünü bilmediğimizden ya sloganlara esir olduk ya ideolojilere köle’ der. Tespit tam manasıyla sosyal medyadaki ayrışmaları ifade ediyor. Siyasal aktörler sosyal medyadaki söylemlerinde rakiplerine karşı retorik üstünlük sağlamayı hedefliyor. Dijitalleşmenin etkisiyle sosyal medya siyasal kamplaşmanın mütemmim cüzü haline geldi. Siyaset ve sosyal medya ilişkisinde psikolojik bir tatmin olarak bireylerin inandıkları görüşleri savunmaları ve doğrudan ya da dolaylı olarak siyasetin şekillenmesinde rol oynamaları onları mutlu ediyor, vicdani rahatlama sağlıyor. ‘Dijital aktivizm’ olarak adlandırıyoruz. Sosyal medyanın neden olduğu paradigma değişimi, siyasetteki teamüllerin de farklılaşmasını beraberinde getirdi ve sosyal medyadaki siyasi mücadele ve kamplaşma derinleşmeye başladı. Sosyal medyada;

ahlaki ilkelerden asla ödün verilmemeli,

karşıt görüşlere hakaret edilmemeli,

doğru bilginin peşinden gidilmeli,

hakikat araştırmalı,

özel hayatın mahremiyetine dikkat edilmeli,

farklı görüşler dinlenmeli ve idrak edilmeye çalışılmalı,

paylaşımların hukuki sorumluluğunun bilincinde olunmalı,

ötekileştirici ve ayrıştırıcı dilden uzak durulmalı,

nefret söylemi terk edilmeli ve ırkçılıkla mücadele edilmeli,

milli, manevi ve kültürel değerlerimiz korunmalı.

‘Trajikomik gerekçe’

Twitter, ‘hükümetin yönlendirdiği’ iddiasıyla 7 bin hesabı kapattı. Özel bir şirketin hamlesini nasıl yorumluyorsunuz?

- Twitter’ın kapattığı hesapların Cumhurbaşkanımıza ve AK Parti’ye destek amacıyla açılan ‘sahte hesaplar’ olduğu iddiası gerçek dışı. Bu karara, taraflı ve siyasi saiklerle oluşturulan dokümanların dayanak yapılması da skandalın başka bir boyutu. Birbiriyle alakasız sosyal medya hesaplarının faraziye bir yaklaşımla bir potada bir araya getirilerek ülkemizin, Cumhurbaşkanımızın zan altında bırakılmasına itiraz ediyoruz. Siyasi ve ideolojik olduğu her haliyle belli olan bu kararın, şeffaflık kisvesine büründürülmeye çalışması ise trajikomiktir. Türkiye’ye karşı bu adımı atan Twitter’ın, PKK ve FETÖ gibi terör örgütlerine destek veren hesaplarla ilgili hiçbir düzenleme yapmaması, bunların kara propagandasına imkan sunması elbette Türkiye kamuoyunun dikkatinden kaçmıyor. Şahsımla ilgili CHP-HDP medyasında üretilen yalanları hayretle karşılıyorum. Hiçbir mecrada sahteciliğe, manipülasyona geçit vermeyiz. Bütün alanlarda olduğu gibi dijital dünyada da hakikati savunuyoruz. Kaygımız medya politikalarına şekil verirken, sosyopolitik gerçekliğin sosyal medyada yansıma bulmasıdır. Dijital dünyada da sosyo-politik gerçekliğin birebir karşılık bulmasını istiyoruz.

‘İtibar suikastı için kullanmak ürkütücü’

Sosyal medyada size karşı strateji kurulduğu yönündeki iddialara ne diyorsunuz?

- Sosyal medyanın siyasetin kötücül kullanımı için bir araç haline gelmesine üzüldüğümü söylemek isterim. Bir siyasi parti topluma umut vaat eder ve gelecek için ortaya perspektif sunar. Ancak, geçenlerde ana muhalefetin toplum için çalışmak yerine, Cumhurbaşkanımızın yakın çevresinde bulunduğum için şahsıma ve eşime itibar suikastı yapmak için strateji geliştirdiğini üzülerek okudum. Partilerin vizyonlarının bu kadar sığ ve ideallerinin kötücül olmasına üzüldüm. Sosyal medyanın daha temiz, daha yapıcı, daha faydalı olması için çalışan bir kurumun başkanı olarak, sosyal medyanın ana muhalefet tarafından itibar suikastları için kullanılmasını yanlış buluyorum. Şahsıma ve aileme yapılan tüm saldırılar, evime tacizler, itibar suikastlarının tek bir merkezden yönetildiğini de bu anlamda görmüş olduk. Bunu ürkütücü buluyorum.


 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar