GÜNDEM

Fadime Özkan'dan kadına şiddet haberleri konusunda uyarı

Star yazarı Fadime Özkan, bugünkü köşesinde Pınar Gültekin cinayetini hatırlattıktan sonra işlenen cinayetlerin sona erdirilmesi noktasında sıkıntıların olduğunu belirterek, işlenen cinayetlerin ardından medyada kullanılan dil ve haberlere dikkat edilmesi gerektiğinin önemine değindi.

Fadime Özkan'dan kadına şiddet haberleri konusunda uyarı

Star yazarı Fadime Özkan, bugün kaleme aldığı yazısında eski sevgilisi tarafından vahşice katledilen Pınar Gültekin’i hatırlattıktan sonra tüm çaba ve önlemlere rağmen kadına yönelik şiddetin önlenemediğini dile getirdi.

Özkan, cinayet haberi vermekten, cinayetlerin nasıl önlenebileceğinin konuşulamadığını belirterek sözlerine şu şekilde devam etti "Üzerine konuşamadığımız, bakın sorunun sinsice yayılmasına katkısı var, dikkatli olmalıyız diyemediğimiz konulardan biri de medya. Medyanın kadın cinayetlerini nasıl haberleştirdiği mevzuu.Yazıktır ki medya, cinayete kurban giden kadınları haberleştirirken maktulü bir kez de kendisinin katlettiğini, mahremiyet ve kişilik haklarını zedelediğini ve topluma yanlış mesajlar verdiğini fark etmeden yapılmış yanlış yayınlarla doludur.”

Özkan, kadın cinayetleriyle ilgili Habertürk Gazetesi’nin 6 EKİM 2011 tarihli yapmış olduğu haberi örnek gösterip sözlerine şu satırları ekledi "O dönem Fatih Altaylı yönetiminde çıkan gazetenin sürmanşetinde öyle bir fotoğraf vardır ki bakan göz cinayete ortak edilir.Hastane acil servisin önü. Sedyede çıplak ve yüzüstü yatan bir kadın var. Ölmüş. Gözleri açık. Vücudunda 20 bıçak darbesi, sırtında kocaman bir ekmek bıçağı var.Fotoğraf buzlanmamış. Tümüyle pornografik. Fotoğrafın üst kısmında -ironik biçimde- “kadına şiddette son nokta” yazıyor. Fotoğraf içi boşluklar haber metniyle dolu. “Ambalaj” bir de vinyetle süslenmiş: “Günün olayı”.Tam bir erkek şiddetiydi. Cinayet olarak da, haberleştirilme biçimiyle de.Dehşet verici bir olay, cinayetin dehşetini yayacak şekilde haberleştirilmişti.”

Gazeteciliğin zor bir meslek olduğunu ifade eden Özkan, “Çünkü hızla yapılır. Yapılan hatanın çarpan etkisi de büyük olur. Öte yandan gazeteciler de insandır ve insanın zihni, eli, dili sürçebilir, basireti bağlanabilir, sonradan kahrolacağı bir hata yapabilir.Ama insani tekil hataları önlemek için yazı işleri masası, etik standartları korumak için meslek ilkeleri var. Ama -yukarıdaki örnek gibi bu mekanizmaları aşan hataların yapıldığı da vakidir. Neler olduğuna bakınca hep aynı şey çıkar karşımıza: Sansasyon yaratma, tiraj/reyting artırma, daha fazla tık alma isteği.” şeklinde konuştu.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar