GÜNDEM

Ertuğrul Özkök’ten Ak Partili Özlem Zengin’e tepki: Hakkı gasp edilenler sadece muhafazakar kadınlar değil

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, Ak Parti milletvekili Özlem Zengin'in kadınların seçme ve seçilme hakkı almasının yıl dönümünde sarf ettiği sözlere tepki gösterdi.

Ertuğrul Özkök’ten Ak Partili Özlem Zengin’e tepki: Hakkı gasp edilenler sadece muhafazakar kadınlar değil

Geride bıraktığımız cumartesi günü “Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını elde edişinin” 86’ncı yıl dönümüydü. Ak Parti milletvekili Özlem Zengin, bu bağlamda katıldığı bir yayında şu ifadeleri kullandı:

"Kadın meselesi bizim için bir hikaye değil. AK Parti kadın meselesini yaşayan bir partidir. Kadınlar içinde bugüne kadar gelmiş geçmiş, iddialı bir şekilde söylüyorum. Hangi mesele ile bir aradayız? 5 Aralık, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesi ile alakalı bir gündür. Çok önemli bir gündeyiz. Fakat bu hakkın oy verme anlamında kullanılması 2013 yılına kadar olmuştur. Ama 2013 yılında ilk defa 5 tane kadın milletvekilimiz başörtülü olarak meclise girdiler. Ama başörtülü olarak meclise girebilme yani seçilme hakkının gerçek manada kullanılması ilk defa 2015 seçimlerinde olmuştur. Bakar mısınız? Siz 35'den bahsettiniz. 35 neresi? 2015 neresi? Siz 80 yıl gasp ettiğiniz kadınların hakkıyla alakalı neredesiniz? Bunun içerisinde sadece seçme seçilme meselesi değil. Eğer Türkiye’de bu hakkın gerçek manada kullanılmasından bahsediyorsak, bunu hayata geçiren parti AK Parti’dir ve bununda öncüsü sayın Cumhurbaşkanımızdır.”

Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök, Özlem Zengin'in bu ifadelerini köşesine taşıyarak, Zengin'e tepki gösterdi:

"Buraya kadar hiçbir itirazım yok... Yani konu sadece başörtüsü olan kadının seçilme hakkıysa bu cümle doğru... Ama Özlem Zengin hemen arkasından ağır bir suçlayıcı tona geçiyor ve diyor ki: “Bakar mısınız? Siz 1934’ten bahsettiniz. 34 neresi? 2015 neresi? Siz 80 yıl gasp ettiğiniz kadınların hakkıyla alakalı neredesiniz?” Ben buradaki “gasp etme” fiiline takıldım.
...

Sayın Özlem Zengin “demokratik bir hakkın gasp edilmesinden” söz ediyor... Önce şunu kayda geçirelim. Bu ülke, yani Türkiye Cumhuriyeti, seçilmiş bir kadını başbakanlık koltuğuna oturtan ilk ülkelerden biridir. Tansu Çiller’i yani... İkincisi: Türk kadını sadece başörtülü muhafazakârlardan ibaret değil... Yani kadınlarla ilgili bir meseleyi konuşacaksak, toplumun sadece bir bölümünün değil, tamamının ve başkalarının haklarıyla da ilgili konuşmalıyız... Yani bu ülkede başka hangi kadınların hakları, kimler tarafından kaç yıl gasp edildi..."

Yazısının devamında "Sadece bir örnek vermek için, Behice Boran’dan başlayacağım..." diyen Özkök, "Behice Hanım hayatı boyunca hiç başörtüsü takmamıştı... Onun da ülkesinde ölme hakkı gasp edilmişti... Tıpkı, annesi babası öldüğünde bile cenazesine gelme hakkı bulamayan sürgünler gibi... Diyeceğim bu ülkede hakkı gasp edilenler sadece toplumun muhafazakâr kısmındaki kadınlar değil... En laik kesiminin kadınlarının çektikleri çile de onlarınkinden az değildir" ifadesini kullandı. 

Yaznın tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar