GÜNDEM

Ersoy Dede: 'Kadir Şeker' olayı kriminal değil, sosyolojik bir olay

Şiddet gören bir kadına yardım ettiği sırada şiddeti uygulayan adamın yaralanmasına ve ölümüne sebep olan ve bu nedenle 12,5 yıl hapse mahkum edilen Kadir Şeker, olayı Ersoy Dede'ye göre "kriminal değil, sosyolojik bir vaka" ve "bu dava yıllar boyu her boyutuyla tartışılacak bir dava olacak..."

Pınar Hilal Balta
Pınar Hilal Baltapinarhilalb@gmail.com
Ersoy Dede: 'Kadir Şeker' olayı kriminal değil, sosyolojik bir olay

Star gazetesi yazarı Ersoy Dede, bugünkü köşesinde Kadir Şeker'in aldığı hapis cezasını değerlendirdi. Yaşananları ve şiddet gören Ayşe D.'nin olay sonrası ilk ifadesinde söylediklerini paylaşan Dede, kadının ikinci ifadesini değiştirdiğini ve şiddet gördüğünü yalanlamasının ardından yaşanan şaşkınlığı "Milletçe öyle kalakaldık iyi mi!.." sözleriyle değerlendirdi.

Dede'ye göre "kriminal değil, sosyolojik bir vaka" ve "bu dava yıllar boyu her boyutuyla tartışılacak bir dava olacak..."

İşte Ersoy Dede'nin yazısının ilgili bölümü:

Size bir şey söyleyeyim mi?.. Bu olay kriminal bir olay değil. Sosyolojik bir olay.. Evet içinde cinayet, darp, kadına şiddet falan var. Fakat en az onlar kadar mesela bir kamuoyu tepkisi (ya da desteği) var.. İnsanlar yerde bir ceset olmasına rağmen, katili adeta “Şehrin Azizleri”ndeki gibi kutsuyorlar.. İkincisi genele teşmil edilecek bir yeni davranış modeli var artık karşımızda.. Hep kadına şiddet haberlerinde ne diyorduk? “O yoldan geçen adamlar da tek kelime laf etmiyor mu karısına şiddet uygulayan kişiye” demiyor muyduk?.. İşte Kadir Şeker davasıyla birlikte artık demeyeceğiz.. Üçüncüsü, adalete güven meselesi.. Bunu Kadir Şeker davasında verilen kararla ilgili söylemiyorum. Orada hakim kara kaplı deftere bakıyor, ne yazıyorsa onu söylüyor.. Adalete güvenle ilgili kısım tüm bu olayların başlangıcı aslında. Yani Ayşe evde şiddete maruz kaldığında kaçıp parka gidip orada darp edildiğinde yalnız hissediyor kendini. Kadir böyle bir olayla karşılaştığında o insanların kendini yalnız hissettiğini düşünüyor.. Bunlar gerçek değilse bile algısı böyle.. Anlayacağınız, bu dava yıllar boyu her boyutuyla tartışılacak bir dava olacak.. 

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar