GÜNDEM

Ersoy Dede: Çıksın tamam da Demirtaş neden cezaevinde?

Star yazarı Ersoy Dede, AİHM'in Demirtaş kararları üzerinden Türkiye'de devam eden tartışmaları değerlendirdi.

Ersoy Dede: Çıksın tamam da Demirtaş neden cezaevinde?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) bir kez daha Selahattin Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. AİHM'de görülmekte olan Demirtaş davası bugün nihai karara bağlandı. Mahkeme, Kasım 2018'de aldığı kararı daha da sertleştirdi. Demirtaş'ın hukuki değil siyasi nedenlerden tutuklu olduğuna hükmetti. AİHM kararlarının bağlayıcı yükümlülüğü kapsamında Demirtaş'ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

Karar Türkiye'de bir kez daha tartışma yaratırken iktidar cephesinden de sert tepkiler geldi.

Star gazetesi yazarı Ersoy Dede, konuyu bugünkü köşesine taşıdı ve "Çıksın tamam da Demirtaş neden cezaevinde?" diye sordu:

 Gelin bir de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi’nin Selahattin Demirtaş konusunda verdiği kararın hukuki detayına bakalım.. Söz konusu karar önümde duruyor.. Bu kararda Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması gerektiğine hükmedilmiş. Kararda, tutukluluk halinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin beş maddesini (10. maddedeki ifade özgürlüğü, 5/1. ve 5/3. Maddelerindeki özgürlük ve güvenlik hakkı, 5/4. maddesindeki tutuklamanın gerekçeye dayanması ve makul sürede yargılanma hakkı, 3/1. maddedeki seçme ve seçilme hakkı) ihlal ettiği söylenmiş..

Bu şartlarda; AİHM, Demirtaş'ın tutukluluk haline karşı bir ihlal olduğuna karar vermiş durumda. Suçsuz olup olmaması ile ilgili bir karar vermemiş yani. Suçlu olup olmadığı yönündeki nihai karar da henüz verilmedi. Yargılamayı da bağımsız Türk mahkemeleri yapacak.. AİHM, dosyada tutukluluk ile ilgili ihlal var diyebilir, demiş de zaten.. Ancak bu kararın da değerlendirileceği nihai yer yine bağımsız Türk mahkemeleridir. Dolayısıyla çok açık ki; Demirtaş’ın suçlu mu suçsuz mu olduğunun karar merci kesin bir şekilde bağımsız Türk mahkemeleridir. Hukukun dışına çıkan tüm siyasal aktörler söylemlerinden ve eylemlerinden sorumludur. Selahattin Demirtaş’ın, Kürt vatandaşlarımızın sokağa dökülmesine ve 52 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtığı o çağrıyı hatırlayın.. Yasin Börü’yü hatırlayın.Dahası, Demirtaş, söylemlerinde arkasında PKK’nın, PYD’nin ve YPG’nin olduğunu da söylüyor.. Bu örgütler terör örgütü değil mi?..

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar