GÜNÜN KÖŞE YAZARI

Ergün Diler günün yazarı

ABD’nin en tepelerinde neler döndüğünü mükemmel anlatan ve bizim siyasetçilerimizin de ufkunu açan yazısıyla Ergün Diler günün yazarı…

Ergün Diler günün yazarı

Makyavel’i tanıyorsunuz.

Danışmanlık hizmeti verdiği Prens’e tavsiyeleri bugün halen uygulanıyor.

Onlardan birini hatırlıyorum.

Mealen şöyle bir şeydi:

“Eylemlerinizin arkasındaki gizli niyetinizi, hedefinizin ne olduğunu asla belli etmeyin ki düşmanlarınız belirsizlik ortamında kararsız kalsınlar. Sizin neye hazırlandığınızı bilemezlerse kendilerini savunacak mekanizmayı da kuramazlar. Onları yanlış ve karanlık bir yola götürüp bırakın. Sizin niyetinizi anlayana kadar da işinizi bitirin…”

*

Ergün Diler’in “harika” haber analizini okuyunca aklıma geldi Makyavel Usta…

Savaşlar halen çeşitli “hileler” üzerine kurulmuştur.

Savaşlarda hile yapmayı, hile kurmayı bilmeyen komutanlar savaş kazanamazlar.

*

Kartaca’nın ünlü komutanı Hannibal, Romalı komutanları çok güçlü olduğuna inandırmak ve geri çekilmelerini sağlamak için boynuzlarında tutuşturulmuş yağlı bezler bulunan binlerce öküzü Apenin dağlarından aşağı salmıştı.

Öküzlerin, ellerinde ateşli silahlar bulunan on binlerce asker olduğunu düşünen Romalılar o anda savaş meydanını terk ederek kaçmışlardı.

*

Osmanlı Beyliği daha henüz kurulma aşamasındayken oğlu Orhan’a, Tekfur’un kızı Holifera’yı (Nilüfer Sultan) alan Osman Bey de dünürünün konağında yapılan eğlencelere (Gelin evine) “hediye” halı içine sardığı kırk yiğidi gizlemiş ve dünürünü savaş oyunuyla yenmişti.

*

Halen bütün dünyaya “nizam” verdiğini zannettiğimiz ABD’nin en tepelerinde neler döndüğünü mükemmel anlatan ve bizim siyasetçilerimizin de ufkunu açan yazısıyla Ergün Diler günün yazarı…

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar