GÜNCEL

Erdoğan'ın hapis cezasını öğrendiği anlar yeniden gündemde

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun aldığı hapis cezasını İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile öğrendiği anlar gündemde oldukça yer edinmişti. İkilinin hapis cezasına sevindiği iddiaları sonrası 1998 yılında Erdoğan'ın hapis cezası aldığını öğrendiği anlar yeniden gündeme geldi.

CHP eski İstanbul Milletvekili gazeteci Barış Yarkadaş, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İBB Başkanı olduğu dönemde hapis cezası aldığını ilk kez öğrendiği anlar yayınlandı. Programda Erdoğan'a hapis kararını ileten ilk isimlerden biri olan CHP eski İstanbul Milletvekili gazeteci Barış Yarkadaş, o gün yaşananları anlattı. 

Yarkadaş, muhabirlik yaptığı dönemde o dönemin İBB Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hapis kararını ileten ilk isimlerden biriydi. Görüntülerde Erdoğan'ın, hapis kararını öğrendiği ilk anlarda şu ifadeleri kullandığı görüldü:

"Şüphesiz ki bundan sonra da bunun bir süreci vardır ve yargı sürecinde olan bir şeyin de kesinleşmeden benim bu konu hakkında açıklama yapmam yanlış olur. Doğru değil."

1998 yılında kayıt altına alınan bu görüntülerin arkasından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun hapis cezası kararını öğrendiği andaki tepkisi yayınlandı.

Kasım 2019'da YSK Başkanı Sadi Güven'e ve YSK üyelerine hakarette bulunduğu iddiasıyla İBB Başkanı İmamoğlu hakkında açılan davada, 14 Aralık Çarşamba günü ilk karar çıktı. İmamoğlu'na Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle ‌2 yıl 7 ay 15 gün hapisle cezalandırıldı. Kararı ilk öğrendiği anlarda İmamoğlu'nun yanında İyi Parti Genel Başkanı Başkanı Meral Akşener vardı.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1997 yılında Siirt'teki bir açık hava toplantısına katılmış ve kürsüde Ziya Gökalp'in 1913'te yayımlanmış 'Asker Duası' şiirini okumuştu. Gökalp bu şiiri I. Balkan Savaşı sırasında kaleme almış ve Halka Doğru dergisinde paylaşmıştı.

Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcılığı, Erdoğan aleyhinde "halkı sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik ettiği" yönünde bir iddianame hazırlamış ve devam eden süreçte 10 aylık hapis cezasına karar verilmişti. O dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Erdoğan, Mart 1999'da görevinden ayrılarak Kırklareli'ndeki Pınarhisar Cezaevi'nde hapsedildi. 4 ay hapiste kaldıktan sonra tahliyesine karar verildi.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar