REKLAM

Erdoğan en çok kızdığına en çok reklamı verdi

Buna göre 31 Mart 2014 seçimlerinde en büyük reklam harcamasını AKP yaptı. En çok reklam alan gazete ise Hürriyet oldu.

Erdoğan en çok kızdığına en çok reklamı verdi
2014 yerel seçimlerinde partiler arasında en çok reklam veren AKP olurken en çok reklam alan gazete ise Hürriyet oldu.

Nielsen Media, çeşitli medya ajansları ve mecralardan aldığı verilerden yola çıkarak seçimlerin reklam yatırımlarını ve mecra dağılımlarını çıkardı. Bu bilgileri köşesine taşıyan Media-Cat yazarı Pelin Özkan, ilginç veriler paylaştı. 

Buna göre 31 Mart 2014 seçimlerinde en büyük reklam harcamasını AKP yaptı. Belediye başkan adaylarından özellikle Mustafa Sarıgül ve Melih Gökçek, reklam bütçeleri konusunda kendi partileriyle adeta yarıştılar.

50 milyon lira ile siyasi reklam yatırımının aslan payı televizyona

31 Mart seçimlerinde partiler ve adaylar televizyon kanallarına 50 milyon TL civarında bir toplam bütçe harcadılar. Bu bütçenin yüzde 71′i ölçülen kanallarda, yüzde 29′u ise ölçülmeyen tematik kanallarda harcandı.

Deneme

TELEVİZYON'DA EN ÇOK YATIRIM AK PARTİ'DEN

[page_end]

TELEVİZYON'DA EN ÇOK YATIRIM AK PARTİ'DEN

Televizyonda en çok bütçe yatırımı yapan parti AKP oldu. AKP, rakibi CHP’den tam 6,5 kat daha fazla yer satın aldı. AKP, televizyon kanallarında 109 bin 332 saniyesi Şubat ayında olmak üzere iki ayda toplam 641 bin 769 saniye reklam yeri kullandı. Ve AKP bu bütçe ile ölçülen kanallarda 20+ tüm kişilerde 5 bin 619 GRP elde etti.

Televizyon kanallarında toplam 98 bin 673 saniye reklam kullanan CHP ise 20+ tüm kişilerde 3 bin 5 GRP elde etti. 100 bin 252 saniye reklam yeri satın alan CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Mustafa Sarıgül televizyonda en çok reklam yapanlar sıralamasında AKP’nin arkasından ikinci sırada yer aldı. Ancak Mustafa Sarıgül’ün elde ettiği GRP 1.280′de kaldı.

AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Melih Gökçek ise 59 bin 381 saniye ile dördüncü sırada yer alırken, CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Mansur Yavaş, toplam 2 bin 446 saniye reklam yeri satın aldı.

MHP, 31 Mart Yerel Seçim kampanyasında televizyonu hiç kullanmadı. Diğer siyasi patiler, Halkların Demokratik Partisi 5 bin 484 saniye, Büyük Birlik Partisi 3 bin 99 saniye reklam kullandı. İşçi Partisi ise nerdeyse tamamında Ulusal Kanal’ı kullandı ve 51 bin 950 saniye reklam yaptı. Saadet Partisi ise 253 saniye kullanımı ile pek çok aday ile kıyaslanamayacak kadar geride kaldı.

EN FAZLA REKLAM HÜRRİYET'E

[page_end]

EN FAZLA REKLAM HÜRRİYET'E

31 Mart Yerel Seçimlerinde siyasi parti ve adaylar tarafından ulusal gazetelere ayrılan toplam bütçe tahminen15 milyon TL civarında kaldı. Partilerin ve adayların bütçelerinden en yüksek payı ise yüzde 27′lik bir oranla Hürriyet gazetesi aldı.

Deneme

Toplamda 178 bin st/cm ile en fazla gazete reklamı yapan siyasi parti AKP oldu. AKP ağırlıklı olarak gazetelerin arka kapaklarını kullandı ve gazetelerde 30 gün boyunca yayında kaldı. AKP’yi Mustafa Sarıgül takip etti ve toplamda 42 bin 907 st/cm’lik gazete reklamı kullandı. CHP Genel Merkezi ulusal gazetelerde toplamda ancak 13 bin 852 st/cm reklam yaptı ve kullandığı gazetelerde sadece üçer yayın yaptı.

Sinemaya bütçe gitti

31 Mart seçimlerinde sinema mecrasının iki büyük siyasi reklamvereni AKP ve Mustafa Sarıgül oldu. Tahminen toplam 8 milyon TL olan sinema reklam yatırımlarının yüzde 51′i AKP, yüzde 42′si ise Sarıgül tarafından kullanıldı. Sinemada Binali Yıldırım yüzde 4, MHP ise yüzde 2′lik bütçe kullandı. CHP, HDP ve diğer siyasi partilerin genel merkezleri bu seçimlerde sinema mecrasını kullanmadılar. Sinema bütçesini Mars Media, İstanbul Medya ve Fida Film yönetti.

Açıkhavada durum neydi?

31 Mart 2014 seçimlerinde Açıkhavada Türkiye genelinde toplam 25 bin civarında açıkhava ünitesi kullanıldı. Açıkhavadaki reklamların yaklaşık yüzde 50′si tek başına AKP Genel Merkezi tarafından kullanıldı. MHP ve MHP’li adaylar yaklaşık 5 bin 500 adet reklam ünitesi kullandılar.

 Deneme

CHP Genel Merkezi açıkhavaya hiç bütçe ayırmadı. Ancak CHP’li adaylar toplamda 4 bin adet reklam ünitesi kullandılar. Barış ve Demokrasi Partisi 750 adet, Ahmet Türk ise 475 adet açıkhava reklam alanı kullandı.

DİJİTALİN PAYI % 15'İ GEÇTİ

İlk kez bu seçimlerde dijital mecralar, siyasi reklamdan önemli pay aldı. Gerek siyasi parti genel merkezleri gerekse her ölçekte yerel yönetimler için yarışan adaylar, hem yerel hem de ulusal erişim için dijital kanalları ve sosyal medyayı kullandılar.

Dijital kanallarda kullanılan toplam bütçenin de yüzde 50′den fazlası AKP tarafından harcandı.

EN KÜÇÜK PAY RADYODA

Bu seçimlerde radyoya giden tahmini bütçe yarım milyon TL. Radyo harcamasının yüzde 60′a yakınını Mustafa Sarıgül yaparken, yüzde 34′ünü AKP kullandı. AKP dışındaki siyasi partiler radyoyu kullanmadı. Kalan bölüm küçük bütçeler halinde çeşitli adaylar tarafından kullanıldı.

Dergiler ise bu seçimlerden tam olarak eli boş çıktı. Seçim dönemi boyunca sadece iki sayfa reklam gitti dergilere. Onların da bütçeli olup olmadığı belli değil.

SİYASİ REKLAMLARIN HATIRLANMA ORTANLARI

Seçim kampanyaları Mart ayı boyunca reklam hatırlanma skorunu ölçen Ad*Watch araştırmasına da damgasını vurdu. En çok hatırlanan reklamlar sorulduğunda AKP Türk Bayrağı ve CHP reklamları ilk sırada yer aldı.

ÇOK OKUNANLAR