REKLAM

Erdoğan alkollü içki reklamlarını yasaklayacak

Başbakan Erdoğan Yeşilay'ın düzenlediği Alkol Sempozyumu'nda konuşuyor.

Erdoğan alkollü içki reklamlarını yasaklayacak
GAZETECİLER.COM - Başbakan Erdoğan Yeşilay'ın düzenlediği Alkol Sempozyumu'nda konuşuyor. Başbakan, "Gazetelerdeki alkol reklamlarının yasaklanmasını sağlamak için çalışıyoruz." dedi. Erdoğan, akollü içkilerin de üzerine tıpkı sigarada olduğu gibi "sağlığa zararlıdır" uyarısı konulacağını açıkladı.

ALKOLLÜ İÇKİ REKLAMI SERBEST Mİ?

Başbakan Erdoğan'ın "yasaklanması için çalışıyoruz" diyerek açıklama yaptığı Alkollü içki reklamları aslında kanun ile getirilen sınırlamalara rağmen serbest.

Hukuk Müşaviri Avukat Emel Göçmen Bozoğlu Campaign Türkiye dergisindeki bir yazısında bu reklamlarla ilgili şöyle yazmıştı:

"Aslında sigaranın aksine alkollü içki reklamı yapmak hukuken mümkün. Ancak bu reklamlarda dikkat edilecek pek çok kriter bulunuyor. Her çeşit alkollü içkinin televizyon, kablolu yayın, radyo ve kamu yayın araçlarıyla reklamının yapılması yasak. Bir diğer ifadeyle gazetelerde, dergilerde, internette alkollü içki reklamı yapılabiliyor.

Ancak ürünün özelliklerini tanıtmaya, teşvik edici ve özendirici olmaksızın marka seçimini kolaylaştırmaya yönelik olması gerekiyor. Çocukları ve gençleri hedef alarak ve sportif faaliyetlerle bağ kurulmak suretiyle kesinlikle alkollü içki reklamı yapılamıyor.

2011 YILINDA YÖNETMELİK İLE SINIRLAR ÇİZİLDİ

2011 yılında çıkarılan yönetmelik çalışmaları esnasında, temin edilebilen tüm alkollü içecek reklamları incelenmiş, mesajlar tespit edilmiş ve yönetmelikle bu mesajları ihtiva eden reklamların tümü yasaklanmış. Örneğin, bireysel ya da toplumsal nitelikli özel olaylara vurgu yapılarak, alkolü özel olayların bir parçası olarak ilişkilendiren içerik kullanılamıyor.

Bu alanda yapılabilecek reklamların mümkün mertebe “mesaj” içermemesi gerekiyor. Ne yazık ki yasal durum karşısında kreatif ajanslara içki şişesinin resminin olduğu ‘yorumsuz’ bir reklam görseli yaratmanın dışında pek bir çare kalmıyor.

Ayrıntılar gelecek.
ÇOK OKUNANLAR