GÜNDEM

Enis Berberoğlu kararı için köşe yazarları ne dedi?..

Enis Berberoğlu'nun tutuklanması için "doğrusu bu" diyen çıktı mı?.. En çok suçlanan kim oldu?.. Tepkiler genelde hangi konuda?.. İşte o köşe yazıları...

Enis Berberoğlu kararı için köşe yazarları ne dedi?..

Köşe yazarları gündeminin ilk sırasında eski Hürriyet Yayın Yönetmeni ve CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanması var...

Özellikle Hürriyet yazarlarından bu konua değişmeyen neredeyse yok gibi...

İşte bugün Enis Berberoğlu'nu yazan o yazarlar...

BU MAHKUMİYET TÜRKİYE ALEYHİNE BİR MAHKUMİYET
ERTUĞRUL ÖZKÖK (Hürriyet)

HUKUKU bilen insanlar şu soruyu sormayacak mı... Yani kararı veren hâkim, o TIR’larda silah olduğu ve Cumhuriyet gazetesindeki haberde “bu devlet sırrını düşmanlara verdiği” anlamına mı geliyor? Yorumu ne olursa olsun mahkemenin verdiği bu karar, ileride Türkiye’nin başına dert açacak nitelikte. Bilelim ki olay Enis Berberoğlu meselesi değildir, Türkiye meselesidir. Türkiye aleyhine verilmiş çok ağır bir karardır.

"HABER DOĞRU OLMASA CASUSLUKTAN TUTUKLANMAZDI!"
MEHMET Y. YILMAZ (Hürriyet)

İSTANBUL milletvekili Enis Berberoğlu’nun 25 yıl hapse mahkûm olup tutuklanmasına neden olan dava gösterdi ki MİT TIR’ları, Suriye’ye zamanın başbakanının (Ahmet Davutoğlu) dediği gibi yardım malzemesi değil, silah ve cephane taşıyormuş. Eğer böyle olmamış olsaydı, Berberoğlu’nun “casusluk” ve “devletin güvenliğini tehlikeye düşürmek” suçlamasıyla mahkûm edilmesi de mümkün olamazdı çünkü.

ENİS BERBEROĞLU'NU KENDİ ELLERİYLE POLİSE TESLİM ETTİ!...
AHMET KEKEÇ (Star)

... Fakat önce, “O halde tüm dokunulmazlıkları kaldıralım” sözünün (çünkü Enis Berberoğlu’nu kendi elleriyle polise teslim etmiştir), sonra da o koltuğa nasıl, hangi “kumpasla” kurulduğunun hesabını versin. Ki, ciddiye alabilelim edasını ve yürüyüşünü!

BERBEROĞLU DOSYASI
TAHA AKYOL (Hürriyet)

“Bir şiir okudu diye hapsedilmek” garabetinin ardından “bir haber yaptı diye çeyrek asır hapse mahkûm edilmek” garabetini yaşıyoruz! Hukuk da hakkaniyet duygusu da vicdan da “Kim?” diye değil, “Nasıl?” diye bakmayı gerektirir. AİHM ve AYM kararlarında gazetecileri tutuklamanın basın üzerinde “caydırıcı etki” yaparak genelde özgürlükleri baskı altına alacağı belirtilir... Maalesef durum budur...

DAYISI MI VARDI PARASI MI?
ALİ KARAHASANOĞLU (Akit)

Dün Enis Berberoğlu’nun mahkumiyet alması ve tutuklanması, bir gerçeği yüzümüze en sert şekilde vurdu.. Medya, FETÖ’ye teslim.. Nereden anlıyoruz Oluşturdukları algıdan..

'SIR' VE 'CASUSLUK' AÇISINDAN BERBEROĞLU KARARI
DENİZ ZEYREK (Hürriyet)

Yargıtay kararlarına “casusluk”suçunun maddi unsuru, “Suça konu bilgileri siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etmek” diye tanımlanıyor. (...) Aynı kararda, “siyasi casusluk” da özetle şöyle tanımlanıyor: “Yabancı devlet yararına Türkiye’nin ve vatandaşlarının zararına olacaklar bilgilerin toplanması...” Bu davada casuslukla ilgili “yabancı devlet yararı” unsurundan zaten söz edilmiyor. (...)  Ezcümle, ilgili Yargıtay Ceza Dairesi önüne, hem “sır”, hem “casusluk” tanımı açısından Yargıtay içtihatlarıyla çelişen bir dosya gidecek. Bakalım kararı ne olacak?

İP ÇOK GERİLDİ
SONER YALÇIN (Sözcü)

Öyle bir süreçten geçiyoruz ki:
Her fani cezaevine girecek!
“Haddini aşan” zindana tıkılıyor!
Son isim, Enis Berberoğlu…
AKP, insanları cezaevine atarak “uslandıracağını” sanıyor!
Ne büyük yanılgı; kendi korkusunun herkeste olduğunu sanmak!
Korkuları gözlerini mi kör etti?
Dünya Türkiye'deki tutuklamaları endişeyle takip ediyor. Berberoğlu'nun tutuklanması haberini Batı medyası, Londra faciasından sonra ikinci sırada verdi. Eminim, Kılıçdaroğlu liderliğindeki yürüyüş epey ses getirecek.

BİRKAÇ TROL HARİÇ KİMSENİN İÇİNE SİNMEDİ...
MEHMET TEZKAN (Milliyet)

Birkaç trolün söyle- diklerini dikkate almazsak, Enis Berberoğlu’nun 25 yıl hapse mahkûm edilerek tutuklanması kimsenin içine sinmedi.. İktidar partisinin de sinmedi.. Bakanların da, milletvekillerinin de.. Bu satırları kaleme alana kadar hak etti, hak yerini buldu diyene rastlamadım.. Dedim ya; birkaç trol hariç!.

KATAR YARDIMI SIR MI?
GÜNGÖR MENGÜ (Vatan)

Türkiye Filistin’e ve dünyanın birçok ülkesine yardım gönderdi. Suriyeli mültecilere milyarlarca dolar harcandığı açıkça bildirildi, Katar’a “5 seferde 1000 ton gıda yardımı yapıldığı” açıklandı. Bunlar devlet sırrı sayılmadığı halde “Suriye iç savaşında köşeye sıkıştırılan soydaşlarımız Türkmenlere gönderildiği söylenen silahlar” neden devlet sırrıdır sorusu ortaya çıkıyor. Adaleti temsil eden yargı, kararlarını “medyayı ve muhalif kesimleri cezalandırma” olarak kullanma özgürlüğüne sahip olmamalıdır.

HAYRET ETTİM
FATİH ALTAYLI (Habertürk)

ÇOK şaşırdım. Enis Berberoğlu’na verilen “müebbet hapis” cezası sonrası, geçmişte uzun yıllar yayın yönetmenliğini yaptığı ve neredeyse meslek hayatının tamamını geçirdiği Hürriyet Gazetesi’nde Enis’in mahkûmiyeti büyük bir sessizlikle karşılanmıştı. Köşe yazarları bu konuyu “değinmeye değer” bulmazken, sadece Ahmet Hakan “dokunulmazlıkların kaldırılması” açısından konuya hafifçe değinmiş ve CHP’yi eleştirmişti. Şaşırdım. Ve üzüldüm.

TALİHSİZ ÜLKEM
NAGEHAN ALÇI (Habertürk)

Bir anamuhalefet partisi milletvekili hakkında, Yargıtay kararı beklenmeden, apansızın nasıl tutukluluk kararı verilir? İşi Yargıtay sürecine bırakmak varken, üstelik CHP Genel Başkan Yardımcılığı da yapmış bir milletvekili, CHP tabanında, yani yaklaşık 20 milyon insan nazarında bir infial uyandırılacağı biline biline nasıl paldır küldür hapishaneye gönderilir? (...) Bu beklenmedik, şoke edici tutuklama kararı Fethullah Gülen’in ekmeğine yağ sürmek değildir de nedir? (...) Hukuk bir yana, sadece Türkiye’nin milli menfaatleri açısından düşünüldüğünde bile, bu tutuklama kararı skandaldır. Hakikaten bu ülkede en olmadık komplo teorilerine inanmak için bile çok sebep var...

BERBEROĞLU KARARI PROVOKASYON MU?
AHMET TAŞGETİREN (Star)

En absürd soruyu sorarak başlayayım yazıya:
- Acaba Enis Berberoğlu'na önce müebbet, ardından iyi hal sebebiyle 25 yıl hapis cezası veren ve hemen tutuklayan hakim heyetinin FETÖ ile ilgisi var mı? Cevabınız“Ne alaka?” şeklinde mi olur, yoksa“Neden olmasın” mı dersiniz, bilmem. Evet böyle bir soruya “Ne alaka?” diye sormak en tabii olanı. Çünkü yargıdan, adaletten söz ediyoruz ve orada hakim heyetinin şu veya bu aidiyetinin, kararı etkilemesi diye bir şey akla gelmemelidir.

ADİL DÜZEN İSTİYORUZ...
AHMET HAKAN (Hürriyet)

Adaletin sadece damatlar söz konusu olduğunda tıkır tıkır işlemediği...
- FETÖ yargısının gelenek haline getirdiği “tutuklamanın cezaya dönüştürülmesi”prensibinin yerlere çalındığı...
- Bir gazete haberi için neredeyse Abdullah Öcalan’a verilen cezanınverilmediği...
- “Arkan yoksa hiçsin” duygusu ve algısının kökleşmediği... Adil düzen istiyoruz...

ENİS BERBEROĞLU HAKKINDAKİ SUÇLAMA
ERSOY DEDE (Star)

Bir saniye.. O TIR'larda o fotoğraflarda gösterilen silahlar yoktu ki!.. Oysa suçlama şöyle olsaydı mesela; “.. O TIR'larda battaniye ve ilaç olduğu açıklandı.. Oysa siz terör örgütlerine silah taşındığı iftirasını attınız.. Türkiye Cumhuriyeti devletini uluslararası mahkemelerde yargılatmak üzere delil üretmeye kalktınız..” denseydi, daha doğru olmaz mıydı?.. Enis Berberoğlu’na ne ceza verirseniz verin. Ama sanki bu fotoğraflar gerçekmiş gibi “.. Devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama…” şeklinde kayıtlara geçmesi tartışılır..

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar