GÜNDEM

Engin Özkoç'a tepki gösteren Abdulkadir Selvi sordu: Hani CHP değişmişti?

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Meclis'te Özlem Zengin ve Engin Özkoç arasında yaşanan tartışmanın bir anda başörtüsü saldırısına dönüşmesine sert tepki gösterdi ve herkesin aklındaki o soruyu sordu: Hani CHP değişmişti?

Dün TBMM'de AK Partili Özlem Zengin ile CHP'li Engin Özkoç arasında yaşanan tartışma bir anda Bülent Ecevit'in Merve Kavakçı'ya yaptığı gibi bir başörtüsü saldırısına dönüştü.

"Bu kadına haddini bildirin" diyen Özkoç, büyük tepki topladı. Medya dünyasının ana maddelerinden biri olan bu konuda Abdulkadir Selvi de kitabın ortasından konuştu ve sordu: Hani CHP değişmişti?

İşte Selvi'nin o sözleri:

18 Nisan 1999 seçimlerinden sonra Meclis’te milletvekillerinin yemin töreni vardı. Ama gözlerimiz Merve Kavakçı’nın üzerindeydi. Merve Kavakçı, Nazlı Ilıcak’la birlikte genelkurul salonuna girdi. Fazilet Partililerin bir kısmı alkışlamaya başladı ama o sırada başka bir şey oldu. Ecevit, ilerleyen yaşına rağmen yerinden yay gibi fırlayıp itiraz etmeye başladı. DSP milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak “Dışarı! Dışarı!” diye tempo tutuyorlardı. Sanki Meclis’in kubbesi çökmüş, başımıza yıkılmıştı. Merve Kavakçı ise şok halinde olan biteni izliyordu. Ecevit kürsüye çıktı ve DSP’lilerin “Dışarı! Dışarı!” sesleri eşliğinde “Lütfen bu hanıma haddini bildiriniz” diye başlayan konuşmayı yaptı.
Kamer Genç “Bu kadını dışarı at” diye bağırırken, oturumu yöneten Ali Rıza Septioğlu “Laik Cumhuriyet’le ne alakası var birader” diye karşılık veriyordu. Ama film orada koptu. Başkan oturuma ara vermekten başka çare bulamadı. Çünkü DSP’nin kadın milletvekilleri başörtülü bir kadının yemin etmesini önlemek için Meclis kürsüsünün etrafını sarmışlardı. Kadın, kadının düşmanıydı. Zaten tek bir kadın derneği çıkıp bir kadına yapılan bu muameleyi kınamadı. 

CHP DEĞİŞMİŞTİ HANİ?

2 Mayıs 1999 tarihinden tam 20 yıl sonra aynı sözü CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç’un ağzından işitince kanım dondu. Aradan 20 yıl geçmiş ama zihniyet değişmemiş diye düşündüm. Hem de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başörtülü oldukları için saldırıya uğrayan genç kızları aradığı bir günde. Artık CHP de değişti, başörtüsü yasağını savunmuyorlar diye düşünürken geldiğimiz yer burası olmamalıydı. CHP değişmişti hani? Çünkü Türkiye 12 Eylül darbesinin ürünü olan, 28 Şubat’ın gerekçesini oluşturan başörtüsü yasağını aştı. Artık başörtülü bakanlarımız da var, milletvekillerimiz de. Ne oldu? Ülke bölündü mü? Laiklik tehlikeye mi düştü? Kendisi hukuk fakültesi öğrencisi olduğu dönemde 28 Şubat’ın başörtüsü zulmüne karşı mücadele vermiş Özlem Zengin gibi bir insana karşı bu muamelenin yapılması ise üzüntü vericiydi.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar