GÜNDEM

Emeklilik için yeni destekler: 7200 günü olanlara 5 yıl erken emeklilik

Emeklilik için yeni destekler: 7200 günü olanlara 5 yıl erken emeklilik

Emeklilik için yeni destekler: 7200 günü olanlara 5 yıl erken emeklilik

Emeklilik sistemi, yeni düzenlemelerle birlikte şekilleniyor. Emeklilik yaşını beklemek istemeyenler için yeni bir fırsat sunuluyor. Bu düzenlemeler arasında, EYT'liler için prim indirimleri ve esnaf için düşük prim ödemeleriyle birlikte ilave faiz desteği yer alıyor. Detaylar haberimizde...

7200 günü olanlara 5 yıl erken emeklilik imkanı

Bağkur'lular için yapılan yeni düzenleme ile prim ödemeleri azaltılacak ve 1800 gün daha az prim ödeyerek 5 yıl erken emeklilik imkanı sağlanacak. Bu sayede, emekli olmadan önce primlerini tamamlayan EYT'liler, emekli aylığı almaya hak kazanabilecekler.

İndirimli prim ödemesi

Emekli olacak EYT'liler için prim indirimi, işverenlerin prim ödeme yükümlülüğünü azaltacağı gibi, çalışanların da prim ödeme yükümlülüklerini düşürecektir. İndirim uygulanacak prim tutarı, işverenin prim ödeme yükümlülüğü hesaplandıktan sonra belirlenecektir. İşverenlerin indirimli prim ödemeleri, 5510 Sayılı Kanunun 80'inci maddesinde belirtilen prim oranlarına göre hesaplanacaktır. İndirim, işveren payı prim oranı olan yüzde 20'den yüzde 15'e düşürülecektir.

Belirli şartların sağlanması gerekiyor

Yeni düzenlemelerin uygulanabilmesi için belirli şartların sağlanması gerekmektedir. İşverenlerin yasal ödeme süresi geçmiş borçlarının bulunmaması, sigortalıların fiilen çalıştırılmış olması ve işten ayrılış bildirgelerinin düzgün şekilde düzenlenmesi gibi şartlar, indirimden yararlanmak isteyenler için önemlidir.

Bu düzenlemeler, emekli olanların yanı sıra, çalışanların da prim yükümlülüklerini azaltarak, ekonomik açıdan rahatlama sağlayacaktır. Ayrıca, EYT'liler için yapılan düzenleme ile birlikte, emeklilik yaşını beklemek yerine, daha erken emekli olma fırsatı sunulması da olumlu bir gelişmedir.

Gelecek dönemde emeklilik alanında birçok yeni destek sunulacak. İşverenler, çalışanlar ve EYT'liler için sağlanan bu destekler, emeklilik sistemini daha adil ve esnek hale getirecektir.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar