RÖPORTAJ

Egemen Bağış Hakan Çelik'e konuştu: Biden da Türkiye’nin önemini anlayacaktır

Türkiye'nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, Posta gazetesinden Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı.

Egemen Bağış Hakan Çelik'e konuştu: Biden da Türkiye’nin önemini anlayacaktır

Posta gazetesi yazarı Hakan Çelik, bugünkü köşesinde Türkiye'nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış'a Amerika'daki iktidar değişikliği ve Avrupa Birliği sürecine ilişkin sorular yöneltti:

Joe Biden yönetiminde hangi gelişmeler beklenebilir? Türkiye’de ikili ilişkilerin çok daha kötüye gidebileceği gibi bir kaygı var?

Joe Biden döneminde ilişkilerin çok daha kötüye gideceği gibi karamsar öngörülere katılmıyorum. ABD’de istisnasız tüm başkanlar, adaylık süreçlerinde Türkiye’nin hoşuna gitmeyecek cümleler sarf edip geleneksel olarak Türkiye karşıtı olan ve sayıca önemli miktarda seçmeni olan Ermeni ve Rum lobilerine göz kırpmışlardır. Ancak seçimleri geride bırakıp görevi devralmak üzere yemin edip ilgili devlet kurumlarından brifing aldıktan sonra NATO’da kendilerinden sonraki en büyük askeri güce sahip olan Türkiye hakkında tonlarını değiştirmişlerdir.

Biden istisna olmayacaktır. ABD’deki seçim sistemi Ermeni lobisi, Rum ve Yunan lobisi, PKK sevicileri ve ruhunu bir dolara kiraya vermiş FETÖ’cü hainler dahil maalesef adayların kampanyalarına maddi yardım akıtan herkesin seçime kadar ciddiye alınmasına imkan tanıyor. Atalarımızın dediği gibi “Taç giyen baş akıllanır” Biden de göreve başladığında Türkiye’nin önemini ve ilişkilerin kırılganlığını anlayacaktır.

Yıllardır Biden’ın en yakın danışmanı olan ve seçim zaferi sonrası Dışişleri Bakanlığına aday gösterdiği Antony Blinken’ı 1999’da o zamanki danışmanı olduğu Başkan Bill Clinton ile ülkemize geldiğinde, benim de tüm ziyareti boyunca Clinton’a tercümanlık yaptığımdan bu yana iyi tanırım.

Sayın Blinken daha sonra Obama döneminde Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak ülkemize son derece makul ve stratejik bir yaklaşım sergilemişti. Biden döneminde Clinton ve Obama dönemlerindeki gibi bir ilişki kurulmasını beklemek daha gerçekçi olur.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar