GÜNDEM

Ebubekir Sifil'in Yılmaz Özdil çıkışı cemevi başkanlarına soruldu

İlahiyatçı Ebubekir Sifil'in, Sözcü yazarı Yılmaz Özdil için sarf ettiği "cenazesi camiye alınmasın" çıkışı cemevi başkanlarına soruldu.

Ebubekir Sifil'in Yılmaz Özdil çıkışı cemevi başkanlarına soruldu

İlahiyatçı Ebubekir Sifil, Sözcü gazetesi yazarı Yılmaz Özdil için "cenazesi camiye alınmasın" demişti. Özdil de Sifil'e "camiye almazlarca cemevinden kaldırırlar" diyerek cevap vermişti. Cumhuriyet gazetesi bu tartışmayı cemevi başkanlarına sordu. Özdil, bugünkü köşesinde başkanların açıklamalarını okuyucularıyla paylaştı:

Karacaahmet Sultan Dergahı Cemevi Başkanı Muharrem Ercan: “Yılmaz Özdil için söylenen o sözler kabul edilebilir değil. Yılmaz Özdil'e Allah uzun ömürler versin. Bizim felsefemizde insan ayrımı yok. Biz insanların dili, dini, mezhebi, kimliğine bakmıyoruz. Öyle olursa zaten biz Alevi olamayız. Rahmetli İlhan Selçuk, Turhan Selçuk ve Fikret Otyam gibi bu ülkenin değerleri de Alevi olmamalarına karşın son yolculuklarına cemevlerinden uğurlandı. Bize gelen kimseyi geri çevirmeyiz.”

Garip Dede Dergahı ve Cemevi Başkanı Celal Fırat: “Sözler çok acı. Camiye almayız demek çok yanlış. İbadethaneler kimsenin babasının malı değil. Biz Aleviler, ırkı, kökeni, dini ya da mezhebi ne olursa olsun ona ‘can' diye bakarız. Toplumsal meselelere aktif ve objektif gözle bakan ve daha çok şey yazacak olan Yılmaz Özdil'e Allah uzun ömürler versin. Tabii ki hepimiz faniyiz ve bir gün sıramız gelecek. Kendisinden böyle bir talep gelirse, cemevlerimizin kapıları sonuna kadar açık. Öyle bir dönem yaşıyoruz ki, vefat ettiğinde bile cenazenin nereden kaldırılacağına karar vermek isteyen bir zihniyetle karşı karşıyayız. Bunları daha da duyacak gibiyiz. Sevginin, hoşgörünün egemen olmasını istiyoruz.”

Okmeydanı Cemevi Başkanı Zeynel Şahin: “Açıklama çok çirkin ve ahlaksızca. Kimse kimin cenazesinin nereden kalkacağına karışamaz, öyle bir hakkı da yok. Bir kişi cenazesinin nereden kaldırılmasını istiyorsa ve inancı neyse ona göre kaldırılır. Çok sayıda Sünni dostlarımızın da vasiyeti üzerine cemevinden kalkan cenazeleri oldu. Kendini bize emanet eden herkese kapılarımız açık.”

Sivas Hafik Karlı Köyü Cemevi Başkanı Turan Aykanat: “Yılmaz Özdil'in düşüncelerinden dolayı cenazesini camiye almayalım çıkışı, tam bir cahillik. Bir insanın inancına müdahale etmeye kimsenin hakkı yoktur. Atatürkçü ve yurtsever bir aydın olan Yılmaz Özdil'in cemevlerini işaret etmesi de, bize olan saygısının göstergesi. Kendisi cenazesinin cemevinden kaldırılmasını vasiyet ederse, Türkiye'nin her noktasındaki cemevlerimiz o görevini yerine getirir. Bu kutuplaştırıcı dil terk edilmeli ve inanan ya da inanmayanlara saygı gösterilmeli.”

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar