KİTAPLIK

Dumankara 21 öyküyle Ankara'yı anlatacak

Dumankara, Hayat Bir Yangındı çarpıcı bir çizgi roman albümü. Adı üzerinde 21 hikâyeyle Ankara'yı anlatıyor...

Dumankara 21 öyküyle Ankara'yı anlatacak
GAZETECİLER.COM (ÖZEL) "İsli sabahçı kahveleri, ekmekle soğan, nam için yaşayan hikâyelerin mahallesi. Kaledibi, Altındağ, Eskitepe. Kabadayı yevmiyesi. Azap ceketi, hayal hançerleri, yıkıldı yıkılacak ahşap evler, teneke çatılar, güvercin taklaları, afyonun ve tütünün saati. Şıngır mıngır sofralar, Allah'ın inayetine şükran. Yerdeki kel halılar, ahbapsız apartmanlar, siyahî gündüzler, şehirdeki tezek kokusu, eskiyip cızırdayan plaklar..."

KapakBİR SENARİST 19 ÇİZER

Dumankara, Hayat Bir Yangındı çarpıcı bir çizgi roman albümü. Adı üzerinde 21 hikâyeyle Ankara'yı anlatıyor, yeraltının dumanını tüttürüyor, sokağın kirini konuşuyor. Perdesi kısa gelmiş evi, kale arkasını, çıldırmasa görülmeyecek yoksulları, para kokan alemleri, 'Lan sen ne alçaksın dünyayı ' dönderiyor...

"İsyanım sana Ankara. Işıklı ve gülümseyen Cömert Ali. Kürdün gazeli, Fidayda'sız duramayan Angaralı. Hüzün kalbimize çökmüş uzun bir cümle...Biz bu kavgayı kaybettik!"

Kitaptaki hikayelerin senaryosunu kısa süre önce TRT'de yayınlanan Mor Menekşeler dizisinin de senaristi olan ve Türkiye’de Çizgi Roman,  Markopaşa, Çizgili Hayat Kılavuzu, Çizgili Kenar Notları, Şehre Göçen Eşek gibi kitaplarıyla tanıdığımız Levent Cantek yazmış. Hikayeleri 19 farklı isim çizmiş.

TÜRKİYE'DE BU TÜR KOLEKTİF ÇALIŞMALAR YAPILMIYOR

Cantek, Agos gazetesinden Can Öktemer'e verdiği röportajda kitabın hikayesini şöyle anlatıyor:

"Hepsi Ankara'da geçen 21 hikâye var. 1916 yangınıyla başlıyor, günümüze kadar geliyor. Çoğunluğu kenar mahallelerde geçiyor, oralardan çıkma kahramanları var hepsinin... Edebi nitelikli, geleneksel çizgi roman anlatımının dışında işler olarak tanımlanabilirler.

Geçtiğimiz Ekim ayının ortasında Ankara'da geçen çizgi roman senaryoları yazmaya başladım. Belli bir miktara ulaşınca çizer arkadaşlarla irtibata geçtim ve ayrıca yeni isimler aradım. Daha önce de çizgi roman albümleri yaptığım için çizgi romanlarla çalışma bir deneyimim vardı. Ocak ayının sonunda hikayelerin çizimleri tamamlandı. İyi bir iş çıkardığımızı düşünüyorum. Türkiye'de bu türden kolektif çalışmalar, hele ki grafik roman tarzında işler hiç yapılmıyor."

İletişim yayınları imzası ile çıkan çizgi roman albümü Mart ayı başında kitapçıların raflarında olacak.

ÇOK OKUNANLAR