MEDYA KÖŞESİ

Doğan Grubu memurlarının zavallılık durumu

Star yazarı Ahmet Kekeç, Emin Çapa'nın sosyal medyada terbiye sınırlarını aşan twiti üzerinden Doğan Grubu'na sert eleştiriler yöneltti...

Doğan Grubu memurlarının zavallılık durumu

Star gazetesi yazarı Ahmet Kekeç, Doğan Grubu'nun ve CNN Türk ekonomi yorumcusu Emin Çapa'nın peşini bırakmıyor...

Emin Çapa'nın sosyal medyada yaptığı "terbiyesizliğin" sonucu vatandaşın döviz bürolarına koşarak ona hak ettiği cevabı verdiğini vurgulayan Ahmet Kekeç, Emin Çapa'nın "Ben vatanseverim" savunması için de "Bizi, Emin Çapa’nın ne kadar vatansever olduğu ilgilendirmiyor. Böyle bir yükümlülüğü de bulunmuyor. Başkalarının aidiyetini bir çırpıda harcayan o zehirli dili nasıl edindiniz? Rasyonalite uğruna nasıl bu kadar “teknik” ve “bencil” olabiliyorsunuz? Mesele bu!" dedi.

Kekeç yazısının Doğan Grubu ve Emin Çapa ile ilgili bölümünü şöyle bitirdi:

"... Doğan Medya Grubu memurları düşürüldükleri gülünç ve zavallı durumu ne zaman idrak edecekler?"

İşte Ahmet Kekeç'in yazısının ilgili bölümü:

İRRASYONELİTEYLE DALGA GEÇİLMEZ...

Doğan Medya Grubu’nun vatansever yorumcusu Emin Çapa’nın, 15 Temmuz direnişçilerine yönelik terbiyesizce çıkışı, beklenmedik bir “kampanya”ya dönüştü.

Dolarını kapan, döviz bürolarına koştu.

Emin kardeşimizin “Ne oldu, dolar sevgisi vatan sevgisini geçti mi?” sözlerinden alınganlık çıkaranların seferberliği, bize bir gerçeği daha göstermiş oldu:

İrrasyonaliteyle dalga geçilmez...

Dünyanın en akıllı insanları olabilirsiniz, en parlak diplomalara sahip olabilirsiniz, “ekonomi bilimi”ni yalayıp yutmuş olabilirsiniz, kendinizi zekâ hiyerarşisinde yahut sıralamasında en tepede görebilirsiniz...

Mümkündür.

Rasyonel akılla bakıp doğru sonuca (sınanmış bilgiye) ulaşmanız hiç şaşırtıcı görülmez...

Fakat rasyonel aklı her şeyin üzerinde tutarsanız, denenmiş ve sınanmış bilgilerin şımarıklığıyla kalkışırsanız (Sonuçta piyasa ve ekonomi bilimi diye bir şey var, öyle değil mi?) ve dilinizin ayarını bilmezseniz bazen sürprizler karşısında dağılırsınız.

Biz bu sürprizlere, bazen, “kader” diyoruz.

Hayatımızda, matematik doğrularla ölçemediğimiz şeyler de var.

Kader diye bir şey var...

Emin Çapa kardeşimiz, yazdığı “terbiye dışı” tweet tepki toplayınca, vatanseverliğini kanıtlama cehdine düştü... Yaptığı işin sadece bir duruma rasyonel izah getirmek olmadığını bildiği ve son tahlilde kendisini de ait hissettiği (kendisi de vatansevermiş) o kavramla dalga geçtiğini gizleyemediği için...

Bizi, Emin Çapa’nın ne kadar vatansever olduğu ilgilendirmiyor.

Böyle bir yükümlülüğü de bulunmuyor.

Başkalarının aidiyetini bir çırpıda harcayan o zehirli dili nasıl edindiniz?

Rasyonalite uğruna nasıl bu kadar “teknik” ve “bencil” olabiliyorsunuz?

Mesele bu!

EKONOMİ BİLİMİNİN KAZANDIRDIĞI ZEHİRLİ DİL!

Max Frischdilimize “Çarpık Sevda” diye çevrilen “Homo Faber” adlı romanında (harika bir Sezer Duru çevirisidir), hayatında bilim, matematik ve rasyonel doğrular dışında hiçbir değere yer vermemiş Walter Faber’in “kader” karşısında nasıl çözüldüğünü anlatıyor.

Faber, kaderin ona hazırladığı “akıbet” karşısında o kadar çaresizdir ki, “ağlamak” dışında bir hassa geliştiremez. Fakat hayatında sadece teknik ve matematik doğrulara yer vermiş bencil kahramanımız “ağlamak” fiiline de yabancıdır... İçinde bulunduğu ağlama halini anlatmakta güçlük çeker... Duygusuzca giriştiği iç muhasebesinden sonra “Ve ağladım!”diye bitirir itiraflarını.

Bu hali, Emin Çapa kardeşimizin, skandal sonrası iç dökmelerine benzettim. “Ekonomi bilimi”nin ona kazandırdığı zehirli dille 15 Temmuz şehitlerini sarakaya alan kardeşimiz, durumu kurtarma tweetlerini “Ve vatanseverim” ifadesiyle bitiriyor.

MATEMATİK DOĞRULARI BAZEN HİÇBİR ŞEYDİR

Faber, matematik doğruların bazen “hiçbir şey” olduğunu acı bir tecrübeyle öğrenmişti.

Ekonomi bilimiyle kalkışıp son derece “parlak” ve “teknik” laflar eden, “Vatandaşı döviz bürolarına yollayarak mı doların ateşini düşüreceksiniz? Gülerim sizin aklınıza!” diye dalga geçen Doğan Medya Grubu memurları düşürüldükleri gülünç ve zavallı durumu ne zaman idrak edecekler?

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar