GÜNDEM

Doğalgazı çıkarmak ne kadara mal olur? Fatih Altay'lı uzmanla görüştü

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Karadeniz'de bulunan doğalgazın çıkarılmasındaki maliyeti konunun uzmanıyla görüştü ve bugünkü köşesine aktardı.

Gökhan Erek
Gökhan Erek[email protected]
Doğalgazı çıkarmak ne kadara mal olur? Fatih Altay'lı uzmanla görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğalgaz keşfedildiğini açıklamasının ardından doğalgazın çıkarılmasının maliyetinin ne kadar olacağına dair sorular sorulmaya başlandı.

Habertürk yazarı Fatih Altaylı da bugün kaleme aldığı yazısında maliyeti öğrenmek için dünyanın en büyük petrol şirketlerinden birinde üst düzey yöneticilik yapan ve özellikle derin deniz sondajlarının güvenlik operasyonları konusunda tecrübeli bir arkadaşını aradığını ifade etti.

Görüştüğü Uzmanın, tek bir kuyuyla rezervin tam olarak bilinemeyeceğini, anladığı kadarıyla delme işinin devam ettiğini hatırlatan Altaylı konu ile ilgili sorularını tek tek sıraladı.

İşte Altaylı'nın, doğalgaz rezervinin çıkarılması ile ilgili konunun uzmanına sorduğu sorular:

Akıllardaki en önemli soru şu: Bu gaz miktarı çıkarmaya değer bir miktar mıdır?

Yanıt net: Açıklanan miktar 11 tcf gaza denk geliyor. (Katar’ın rezervi 900 tcf, 1200’e çıkması bekleniyor) Geliştirme kıyılarından sonra bu rakamlar kesinleşirse üretim yapmaya değer bir alan olur.

- Suyun derinliği ve sahanın ne kadar yaygın olduğu önemli. Yani tek bir platformdan üretilebilir mi, yoksa çok sayıda deniz dibi kuyuları mı açılacak bilmiyorum.

Peki bir doğalgaz veya petrol rezervinin keşfinden sonra bunu pazara sunma aşamasına gelmek ne kadar sürer?
- Bizim şirketin bulup 25 yıldır işletmeye alamadığı veya almadığı yerler var. Fiyat, rantabilite gibi nedenlerden. Ama normal şartlarda her şey uygunsa bir yatağın tespitinden sonra bunu çıkarıp piyasa verilecek hale getirmek 5 yıl gibi bir zamandır.

Derin deniz sondajı pahalı bir iş midir?
- Deniz sondajı zaten pahalı bir iştir. Deep offshore denilen derin deniz sondajı daha da pahalı bir iştir. Dibe bağlayabildiğiniz platformlar nispeten daha ucuzdur. Ama çok derin sularda dibe bağlayamadığınız ve motor tahrikiyle sabit duran platformların maliyeti çok yüksektir.

Yazının tamamı için tıklayınız

Yorumlar