GÜNDEM

Deprem için herkes bir şey söylüyor peki bu 10 soruya kaç kişi 'evet' cevabını verir?

Sabah yazarı Yüksel Aytuğ, depremin ne zaman ve nasıl geleceği konusunda tartışmaları bir kenara bırakıp nasıl hayatta kalacağımızın peşine düşmemiz gerektiğini söyledi. 10 soru soran Aytuğ, "Kaybedecek bir tek saniyemiz de yok. Lütfen artık 'sallanmayalım'..." diye yazdı.

Deprem için herkes bir şey söylüyor peki bu 10 soruya kaç kişi 'evet' cevabını verir?

Son zamanlarda yaşanan şiddetli sarsıntılar tedirginliği arttırdı. Sabah yazarı Yüksel Aytuğ da bir deprem ülkesi olduğumuza vurgu yaptı ve kaçınılmaz depremlerde nasıl hayatta kalacağımızın peşine düşülmesi gerektiğini  belirtti.

"Evimizde oturup her şeyi devletten beklemek yerine bizim de yapacağımız şeyler var." diyen Aytuğ 10 soru sıraladı ve "Bu 10 sorudan 10'una da 'Evet' diyebilecek kaç kişi var aranızda? " dedi.

Ne olur artık ‘sallanmayalım’

Son bir aydır yaşadığımız sarsıntılar felaketin habercisi gibiydi. Sonunda deprem gerçeği Elazığ'da kendini yine en acı, en dramatik, en amansız şekilde gösterdi.
Bakıyorum da yine 'beylik' tartışmaların içindeyiz. Deprem İstanbul'da olsa ne olurdu? Büyük Marmara depremi ne zaman, nerede, kaç şiddetinde olacak? Depremi bulutlar ya da karıncalar yardımıyla önceden tahmin etmek mümkün mü?
Geçin efendiler, geçin... Burası bir deprem ülkesi. Depremin ne zaman, nasıl geleceği konusunda tarot falı açacağımıza, kaçınılmaz depremlerde nasıl hayatta kalacağımızın peşine düşelim. Eski püskü evlerimizle birlikte köhne zihniyetimizi de değiştirelim. Biz de en az Japon ya da Şili halkı kadar bilinç oluşturup 6.5'luk depremleri bile kayıpsız geçiştirelim. Evet, bu konuda devletin üzerine büyük bir sorumluluk düşüyor. Ama evimizde oturup her şeyi devletten beklemek yerine bizim de yapacağımız şeyler var.
Şimdi size küçük bir test.
Testi dikkatlice okuyup sorulara samimi yanıtlar verin lütfen:
1- Evinizle ilgili deprem risk raporunuz var mı?
2- DASK sigortanız bulunuyor mu?
3- Evinizdeki sarsıntıda devrilmesi muhtemel dolap vs. gibi havaleli ve ağır eşyaları sabitlediniz mi?
4- Aile içinde deprem harekat planı yaptınız mı?
Deprem sırasında kim hangi odada ne yapacak? Kim hangi hayat üçgenine sığınacak?
Kim gazı, elektriği kapatacak, sobayı söndürecek?
5- Yaşam alanlarınızda ilk yardım ve deprem çantalarınız var mı? Onları belirli periyodlarla kontrol edip yeniliyor musunuz?
6- Deprem toplanma alanınızı biliyor musunuz?
(Kaldıysa tabii) 7- Otomobilinizin bagajında ilk yardım ve deprem çantası ile battaniye, giyecek, çamaşır vs. bulunduruyor musunuz?
8- İş yerinizde deprem tatbikatları düzenli olarak yapılıyor mu?
Yapılıyorsa katılıyor musunuz?
9- Çocuğunuzun okulunda deprem tatbikatları yapıldığından emin misiniz?
Öğretmenler ve okul personeli arasında acil ilkyardım sertifikası olan var mı? Bir felaket sırasında okuldaki çocuğunuzla nasıl iletişime geçeceğinizi biliyor musunuz?
10-Felaketler sırasında muhtemelen felç olacak telefon hatları yerine yakınlarınızla sağlıklı iletişim kurabileceğiniz alternatif haberleşme seçenekleriniz var mı?
Bu 10 sorudan 10'una da 'Evet' diyebilecek kaç kişi var aranızda? Eminim yok. Öyleyse kaybedecek bir tek saniyemiz de yok. Lütfen artık 'sallanmayalım'...

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar