GÜNDEM

Deniz Zeyrek uyardı: Depremle ilgili öykümüz Kırmızı Pazartesi'ye dönmesin!

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, Elazığ'da yaşanan deprem için deprem sonrası müdahale konusunda başarılı olduğumuzu fakat deprem öncesi için soru işaretlerinin hayli fazla olduğunu belirtti ve ünlü hikaye Kırmızı Pazartesi'ye gönderme yaparak uyardı.

Elazığ'da yaşanan depremin yaraları sarılıyor. Fakat, depreme dayanıksız binaların durumu halen büyük soru işaretleri doğuruyor. 

Bu soru işaretlerine değinen Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, inşaatların bir an önce kentsel dönüşüme tabi tutulması gerektiğini altını çizdi. 

Zeyrek, Kırmızı Pazartesi kitabına atıfta bulunarak "Depremle ilgili hikayemiz Kırmızı Pazartesi'ye dönmesin" dedi.

İşte o ifadeler:

Bundan sonra başta İstanbul olmak üzere deprem riski büyük olan bütün illerimiz için hepimiz elimizi vicdanımıza koymalıyız.

Olası İstanbul depreminde karşımıza çıkacak yıkımın, (en iyimser tahminle bile) Elazığ ve Malatya'da oluşan yıkımın binlerce katı olacağını kendimize itiraf etmeliyiz. Ülkenin bütün kaynaklarını vakit kaybetmeksizin kentsel dönüşüme aktarmalıyız.

Depremde yerle bir olacak binaların hepsini içinde oturan vatandaşlar da devlet de yerel yönetimler de biliyor.

Onların yerine yapılacak yeni binalar için “ne kadar rant elde ederiz” diye değil “ne kadar sağlam yaparız” diye bakarsak bütün sorun çözülür.

Aksi halde yaklaşan deprem, Gabriel Garcia Marquez'in Kırmızı Pazartesi adlı eserinde anlattığı cinayet gibi, göstere göstere gelecek bir cinayete dönüşecek.

Depremle ilgili öykümüz Kırmızı Pazartesi'ne dönmesin!

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar