GÜNCEL

Deniz Zeyrek, madde madde sıraladı! İşte gazetecilerin payına düşenler

Rahmi Turan'ın iddiasının üzerinden tam bir hafta geçti geçmesine ama hala olay tartışılmaya devam ediyor. Sözcü Yazarı Deniz Zeyrek, herkesin gözünün önünde cereyan eden olaydan dersler çıkartılması gerektiğini söyledi ve bunları madde madde sıraladı.

Deniz Zeyrek, madde madde sıraladı! İşte gazetecilerin payına düşenler

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, üzerinden bir hafta geçen medya ve siyaset dünyasını sallayan iddiadan çıkarılması gereken dersler olduğunu belirtti ve bunları okuyucuları ile paylaştı. Zeyrek'e göre bu yaşananlardan, gazeteciler, CHP yönetimi, Muharrem İnce, iktidar ve herkes ders çıkarmalı...

Zeyrek ayrıca gazetecilere yönelik çıkarılması gereken derste 5N1K kuralını hatırlattı. Ayrıca CHP üzerinden kopartılan fırtına nedeni ile vatandaşın da gündeminin değişmediğini belirtti.

İşte Deniz Zeyrek'in bugünkü yazısı:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın “CHP'li biri”yle görüştüğüne dair iddianın yayınlanmasının üzerinden tam bir hafta geçti.

Her şey önünüzde gerçekleşti. Gelinen noktayı tekrarlamama gerek yoktur sanırım. Ancak, bu olay sayesinde, hepimiz açısından çıkarılması gereken çok önemli dersler var:

DERS 1 (GAZETECİLERE): Gazetecilik temel kuralları olan bir meslek dalıdır. Gazetecilik faaliyeti hataya yer vermez. Bir istihbaratın haber olabilmesi için öncelikle “Ne, nerede, nasıl, ne zaman, neden ve kim (5N1K)” sorularının açık yanıtlarını içermelidir. Gazeteci bu soruların yanıtlarını araştırırken tanıklıklara ve belgelere başvurmalıdır. Toplanan bilgiler kaynağından, gerekirse bir kaç farklı kaynaktan doğrulatılmalıdır.

“Erdoğan, CHP'li biriyle görüştü” iddiası 5N1K unsurlarını barındırsa da kaynağı sorunludur. Yazarın kaynağı gazetecidir. Gazetecinin kaynağı ise meçhuldür. “Kaynağım CHP'li”, “Kılıçdaroğlu'ndan doğrulattım” iddiaları da tutarlı değil. Zira, Cumhurbaşkanı ve bir CHP'linin bu kadar gizli gerçekleştirdiği bir görüşmeyi, ancak Cumhurbaşkanı, görüştüğü CHP'li ya da Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinde görüşme için “olağanüstü gizlilik” tedbirlerini alan güvenlik yetkilileri teyit edebilir.

Bu olayda, gazeteci açısından çıkarılacak en önemli ders, “yazmaya karar verdiği bir iddiayı bizzat kendisinin teyit ettirmesi, meslektaşı dahi olsa başkasına duyduğu güvenle hareket etmemesi” gerekliliğidir.

DERS 2 (CHP YÖNETİMİNE): Siyaset, hata yapmaya müsait son derece kaygan bir zemindir. Bir gelişme ile ilgili tavır belirlenirken, o gelişmenin bütün boyutları, doğuracağı bütün olası sonuçlar masaya yatırılmalıdır. Alelacele tavır konmamalıdır.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibi, sağlıklı, sağduyulu bir değerlendirme yapmadan, bu iddiayı “satın almakla (doğru kabul etmekle)” kalmayıp, TV ekranlarında ete kemiğe büründürmüştür.

Bu olayda, Kılıçdaroğlu ya da CHP yönetimi açısından çıkarılacak en önemli ders, “İddianın doğurabileceği bütün sonuçları iyi hesap edip, sağduyulu, soğukkanlı hareket etme, boş havuza atlamama gerekliliği” idi.

DERS 3 (MUHARREM İNCE'YE): Siyasette risk ile fırsat arasında çok ince bir çizgi vardır. Başlangıçta fırsat gibi görünen bir gelişme küçük bir hata yüzünden riskli bir duruma dönüşebilir.

Yazının tamamı için tıklayın...

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar