MEDYA KÖŞESİ

Demirören zarardaki gazeteleri satabilir! En zayıf halka Vatan

Cumhuriyet gazetesi yazarı Ceren Sözeri bugünkü yazısında Doğan Medya satışını değerlendirirken Demirören'in zarar ettiği gazeteleri gözden çıkarabileceğini en zayıf halkanın da Vatan gazetesi olduğunu yazdı.

Demirören zarardaki gazeteleri satabilir! En zayıf halka Vatan

Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Doç. Dr. Ceren Sözeri Türkiye medyasının en büyük grubu olan Doğan Medya Grubu'nun Demirören grubuna satışını değerlendirdi.

Satışın pek çok gazeteciyi işsiz bırakacağını söyleyen Sözeri, "Hürriyet halen daha kâr edebilen az sayıda gazeteden biri. Demirören’in Hürriyet’e sahip olması demek zarar eden gazeteleri gözden çıkarmasına yol açabilir" ifadesini kullandı.

"Milliyet’in hala belki bir marka değeri var ama Vatan en zayıf halka. Bu zamana dek ettiği zararı biraz olsun azaltmak için maliyeti düşürme yolunu seçmesi olası" diyen Sözeri, Cumhuriyet'te "Ana akım medyanın bitişi demek" başlığıyla bir yazı kaleme aldı. 

Sözeri'nin yazısından bazı bölümler şöyle:

Her durumda Doğan Grubu’nun varlığı hükümetin tamamen kontrolündeki medyanın karşısında bir denge unsuruydu. Diğerlerinde mümkün olmasa bile Doğan Grubu gazetelerinde “kaçaklar” yani iyi habercilik, eleştirel duruş gözlenebiliyordu. Ayrıca Hürriyet gazetesi örneğin, okur temsilciliği kurumu ve onu yürüten Faruk Bildirici’nin olağanüstü çabalarıyla iç özdenetim mekanizmasını işletebiliyordu. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü ve Bianet’in ortak projesi olan Medya Sahipliği Gözlem Raporu’nun Türkiye ayağında en çok okunan 10 gazetenin, en çok izlenen 10 televizyonun yedisi hükümetle doğrudan ilişki içinde olan sahiplere ait tespiti yapılırken Doğan Grubu bunun dışında bırakılmıştı.

***

Demirören Grubu’nun medya sahibi olma gerekçeleri arasında iyi gazetecilik yapmak ve medyadan kâr etmek yok. Peki bu durumda ne olacak? Hürriyet halen daha kâr edebilen az sayıda gazeteden biri. Demirören’in Hürriyet’e sahip olması demek zarar eden gazeteleri gözden çıkarmasına yol açabilir. Milliyet’in hala belki bir marka değeri var ama Vatan en zayıf halka. Bu zamana dek ettiği zararı biraz olsun azaltmak için maliyeti düşürme yolunu seçmesi olası. Bu da maalesef çok sayıda gazetecinin işini kaybetmesi anlamına gelebilir.

***

Hürriyet’in Sabah ya da Milliyet gazetesine dönüşmesinin ya da CNN Türk’ü A Haber’e çevirmenin bir faydası yok. Aksine bu haliyle değerliydi hükümet için, çünkü hem onlara oy vermeyen yüzde 50’ye erişebiliyor, hem de kontrolü altında tutabiliyordu. Yayın politikasında ciddi bir değişiklik ve büyük bir tenkisat olursa bunun faturası illa ki hükümete kesilecektir. 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar