POLEMİK

Cüneyt Özdemir kimsenin yapamadığını yaptı liderleri buluşturdu

Cüneyt Özdemir, şeker fabrikalarının kapatılmasını sordu, liderler ilk kez sosyal medyada buluştu..

Cüneyt Özdemir kimsenin yapamadığını yaptı liderleri buluşturdu

Türkiye’nin siyasi liderleri Cüneyt Özdemir’e konu hakkındaki görüşlerini sundu. Liderler Şeker fabrikalarındaki görüşlerini sosyal medyadan Cüneyt Özdemir ile paylaştı..

İşte o açıklamalar:

Başbakan Binali Yıldırım:

Şeker Fabrikalarının satışı ile 14 fabrika özelleştirilecek. Yapılan işlem bu fabrikanın kapatılması değil biraz daha verimli çalıştırılması. Özelleştirmede şu şartları ön koştuk.
1. Fabrikaları alan firma 5 yıl işletecek.
2. Belirli yatırımları yapacak.
3. İşçileri isterse hemen başka kurumlara geçecek isterlerse orada çalışmaya devam eder.
Fabrikaların da ihtiyacı olan arsalar beraber verilecek fazla arsalar ayrılacak ve satışa çıkartılacak.
Kamuoyunda dile getirildiği gibi herhangi bir kapatma söz konusu değil. Bu fabrikalar verimli çalışmıyor rakipleri ile rekabet edemiyor. Edemeyince de bu sefer verimli çalışıyor maliyetler yükseliyor. Devlet pancar üreticilerinin mağdur olmaması için elinden geleni yapıyor. Böylece devlet “ Pancar bu rakamdan aşağı alınmayacak” diyecek bu şekilde pancar üreticisini koruyucu bir tedbir oluşacak. Şekerpancarının teşviki ne nişasta bazlı şekerin üretimi sınırlanacak.

Cüneyt Özdemir : Cargill raporu ile mi bütün bu adımları atıyorsunuz?

Binali Yıldırım (Başbakan):
Cargill’in bu konuyla ilgisi yok. Cargill bundan mutlu olmaz. Kendi fabrikalarında 1.300.000 bin tonluk kapasitenin Türkiye’de zaten 260.000 tonunu kullanıyorlar. Bunu da düşüreceğiz. Bunlar deli saçması söylentiler. Fabrikaları kapatmıyor daha verimli çalıştırmaya çalışıyoruz. 500 bin pancar ekicisi ekmeye devam edecek hatta biraz daha fazla üretilecek. Özel sektör ve devletin elindeki fabrikalar 2 milyon 400 bin ton üretim yapıyor Türkiye’nin ihtiyacından biraz fazla. Ekonomik fayda sağlanacak. Devlet kendi fabrikalarını sübvanse ediyor. Özel sektör 1.54’e mal ediyor bizim fabrikalar 3-4 dolara mal ediyor. Bu sürdürülebilir bir sistem değil. Kimse bunu sürdüremez. İşte bunu düzeltmeye çalışıyoruz.


Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici:

“(28.02.2018 tarihli açıklamamız) Biz ilkesel olarak özelleştirmelere karşı olan siyasi bir parti değiliz. Hatta özelleştirilmesi gereken kurumların düzgün bir şekilde özelleştirilmesini doğru buluruz. Ben yaptım oldu bitti mantığıyla, yada haraç mezat denecek şekilde bu özelleştirmelerin yapılmasına da karşıyız. Eğer özelleştirme zorunlu bir hale gelmişse, devletin milletin yararına olacaksa topluma açıkça anlatılmalıdır. Bu Şeker Fab.ları neden özelleştiriliyor,buradaki problem nedir,kim alacaktır,hangi şartlarda özelleştirilecektir,ne tür faydalar getirecektir bunlar açık şekilde izah edilmelidir.Toplum,çalışanlar,üreticiler ikna edilmeden yapılacak olan özelleştirmelere karşıyız. Ayrıca,toplumumuzun hemen her kesimini doğrudan ilgilendiren bir konuda bu çalışmayı gerçekleştirip bizim görüşümüzün de daha geniş kitlelere ulaşmasına vesile olduğunuz için teşekkür eder,başarılar ve hayırlı çalışmalar dilerim. (28.02.2018 tarihli açıklamamız)Biz ilkesel olarak özelleştirmelere karşı olan siyasi bir parti değiliz. Hatta özelleştirilmesi gereken kurumların düzgün bir şekilde özelleştirilmesini doğru buluruz. Ben yaptım oldu bitti mantığıyla, yada haraç mezat denecek şekilde bu özelleştirmelerin yapılmasına da karşıyız. Eğer özelleştirme zorunlu bir hale gelmişse, devletin milletin yararına olacaksa topluma açıkça anlatılmalıdır. Şeker Fab.ları neden özelleştiriliyor,buradaki problem nedir,kim alacaktır,hangi şartlarda özelleştirilecektir,ne tür faydalar getirecektir bunlar açık şekilde izah edilmelidir. Toplum,çalışanlar,üreticiler ikna edilmeden yapılacak olan özelleştirmelere karşıyız. Şeker Fab.ları neden özelleştiriliyor,buradaki problem nedir,kim alacaktır,hangi şartlarda özelleştirilecektir,ne tür faydalar getirecektir bunlar açık şekilde izah edilmelidir.Toplum,çalışanlar,üreticiler ikna edilmeden yapılacak olan özelleştirmelere karşıyız.”

Temel Karamollaoğlu Saadet Partisi Genel Başkanı:

“Cüneyt Bey, ülkemiz için çok önemli olan bu meseleyi sizinle “saadet çayı” eşliğinde konuşmak isterdim. Ancak mevcut şartlarda bu çok mümkün gözükmüyor. O sebeple özetle kanaatlerimizi buradan ifade edelim.Şeker fabrikaları, tarımdan hayvancılığa, doğadan sağlığa, sanayileşmeden bölgesel kalkınmaya birçok konuyu kapsayan milli meseledir. Bütün boyutlarıyla düşünüldüğünde özelleştirilmeleri ciddi riskler barındırdığı gibi tüm toplumu da kaygılandırmaktadır. Bu fabrikaların özelleştirilmesinde bizim en büyük kaygımız özelleştirilmenin ardından kapatılma ya da devre dışı bırakılmaları ihtimalidir. Zira özelleştirildikten sonra beş yıl üretim yapacak diye madde olsa bile altıncı yılda özel sektör “zarar ediyorum ve artık şeker üretemiyorum” diyebilecektir. Fabrikaların devre dışı kalmasının ardından pazar payını artıracak olan ve insan sağlığı açısından ciddi tehlike arz eden nişasta bazlı şeker de endişe duyduğumuz bir diğer husustur. Ayrıca özelleştirmelerin gerekçesi olarak, şeker fabrikalarında maliyetlerin yüksek olması ve fabrikaların kamu eliyle yürütülemediği gösteriliyor. Oysa birçok kamu raporuna da yansıdığı üzere sektöre 2000 yılından bu yana sürdürülebilir bir yapı oluşturması için gerekli yenileme, modernizasyon ve otomasyon yatırımları yapılmamıştır. Bununla birlikte 25 fabrikanın gelir bilançoları konsolide edildiğinde büyük kârlar sağlamasa da bir bütün olarak zarar eden bir yapı söz konusu değildir. Ayrıca Pankobirlik çatısı altında çok başarılı şekilde işleyen ve örnek modeller arasında gösterilen şeker fabrikaları, gerekli ilgi gösterildiği takdirde bir bütün olarak Türkşeker’in ekonomiye yük olmadan kamu mülkiyetinde verimli işletmeler olabileceğini gösteriyor. Özetle ifade edecek okursak, Türkiye bir çok üründe olduğu gibi şekerde de ithalatçı olmamalı ve şeker pancarı üretiminde süreklilik sağlanmalıdır. Bunun için şeker fabrikaları, Almanya, Fransa, Polonya vb. AB ülkelerinde olduğu gibi pancar üreticisi ve şeker işçisinin içinde bulunduğu ancak devletin de denetlediği bir şekilde yeniden yapılandırılmalıdır. Bunun dışında atılacak bir adımın ülkemize bedeli çok ağır olacaktır.”

Meral Akşener İyi Parti Genel Başkanı:

“Cüneyt Bey, Cargill’in Akp hükümetine rapor sunduğu günden bu yana, şeker fabrikalarımızın satışı ve Cargill oyunu, her konuşmamın konusu… “Sattırmayacağız” dedim ve demeye de devam edeceğim. Belki uzaklarda olduğunuz için duyulmamış olabilir. 4 saat önce CNN Türk ve Kanal D kameraları önünde de söyledim. @ahmethc belki akşam ilgili haberi sizin ve milletimizin bilgisine sunar.”

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek:

“Şeker fabrikalarının satışa çıkartılması, sanayimize, işçi haklarına, sendikalarımıza, tarıma ve pancar üreticilerimize, hayvancılığımıza, millî ekonomiye, vatan savunmasına darbedir.
Millî Hükümet, Özelleştirme kapsamında bulunan ve yürütülen bütün işlemleri derhal durduracaktır. Özellikle enerji, ulaştırma, haberleşme, savunma sanayisi gibi kilit sektörlerde özelleştirilen Kamu İktisadi Kuruluşları ve bunların iştirakleri yeniden kamulaştırılacak, verimli işletilecek ve Türkiye ekonomisinin hizmetine sokulacaktır. Tarım ekonomisine hizmet eden bütün kamu kurum ve kuruluşları, üretimi artırmak için yeniden örgütlenecek, tarım üreticisi piyasada ezilmekten kurtarılacaktır.
Vatan Partisi, TÜRKŞEKER işçilerinin örgütlü olduğu Şeker-İş Sendikası ve şeker pancarı üreticilerinin örgütlü olduğu PANKOBİRLİK başta olmak üzere, bütün çalışanlarımızı ve milletimizi özelleştirme girişimine karşı mücadeleye çağırmaktadır.

HDP Eş Başkanı Sayın Sezai Temelli:

Sayın Cüneyt Özdemir,

AKP hükümeti,şeker fabrikalarının zararını bahane ederek içine düştüğü iktisadi krizi ve fon sıkışmasını aşmak, sarayı ve savaşı finanse etmek amacıyla şeker fabrikalarının özelleştirilmesini gündeme getirmiştir. Şeker fabrikalarının zararını özel bir şirket anlayışıyla yorumlayan iktidar, geçmişte olduğu gibi kamu politikalarında ve kamusallığa yaklaşımındaki çarpık anlayış bir kez daha tüm çıplaklığıyla ortadadır. Şeker fabrikalarının satılması binlerce işçiyi ve üreticiyi yoksulluğa sürükleyecektir. Dahası, doğa tahrip edilecek ve halk sağlığına önemli zararlar verilecektir.

AKP hükümetinin bugüne kadar izlediği tarım politikaları Türkiye’yi geleneksel tarım ürünlerini ithal eder hale getirmiştir. Çiftlikleri ve halkı yoksullaştırmış, toplumu sağlıklı gıdadan yoksun bırakmıştır. Sümerbank, Et Balık Kurumu, Süt Endüstrisi Kurumu ve TEKEL özelleştirmelerinde de görüldüğü gibi çalışan binlerce işçi ve aileleri de yoksulluğa sürüklenecektir. 2003-2007 arası yapılan devasa özelleştirme sonrası işsizlik sorunu derinleşmiş, kamusal üretimin toplumsal değer üretimi ortadan kalktığı için yoksulluk ve yoksunluk yaygınlaşmıştır.

Kamunun pancar üretiminden çekilmesi, şeker ihtiyacının mısırdan yapılan nişasta bazlı şekere yönelmesine yol açacaktır. Pek çok ülkede yasaklanan bu şeker türü ve genetiği değiştirilmiş diğer ürünler, halk sağlığını olumsuz olarak etkileyecektir. Şeker pancarı hayvancılık açısından vazgeçilmez bir kaynak olduğu gibi ekolojik denge açısından da büyük önem taşımaktadır.

Binerce çiftçiyi işçiyi, besiciyi, nakliyeciyi doğrudan etkileyecek bu özelleştirme, halk sağlığına ve doğaya da zarar verecektir.Şeker sektörünün ihtiyacı bugün özelleştirme değil güçlendirme ve yeniden toplumcu bir iktisadi anlayışla bir yapılandırma olmalıdır.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu:

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi toplumun her kesiminin karşı çıktığı bir uygulama. Bu üretimin kaybedeni yok. Herkesin kazandığı bir ortama siz dinamit koyuyorsunuz. Hangi gerekçe ile özelleştiriyorsunuz? Şeker fabrikalarını özelleştirerek siz aslında bir anlamda cumhuriyetten intikam almaya çalışıyorsunuz. Şeker fabrikalarına sahip çıkmak, cumhuriyete, emeğe, alın terine sahip çıkmak demektir.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar