GÜNDEM

Cüneyt Özdemir İHA ve SİHA'lar için sordu: Yüzde 100 Türk malı mı, yoksa malzemeler burada mı birleştiriliyor?

Gazeteci Cüneyt Özdemir, İHA ve SİHA üretiminin en önemli isimlerinden biri olan Selçuk Bayraktar'a "Ürünler ne oranda yerli ve milli?" sorusunu yöneltti.

Pınar Hilal Balta
Pınar Hilal Baltapinarhilalb@gmail.com
Cüneyt Özdemir İHA ve SİHA'lar için sordu: Yüzde 100 Türk malı mı, yoksa malzemeler burada mı birleştiriliyor?

BAYKAR Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, gazeteci Cüneyt Özdemir'in Youtube kanalına konuk oldu. Özdemir, BAYKAR'ın imzasını taşıyan ve Selçuk Bayraktar'ın da dahil olduğu hummalı çalışmalarla üretilen İHA ve SİHA'lara ilişkin merak edilen bir soru sordu.

%100 TÜRK MALI MI?

Özdemir'in sorusu üretilen İHA ve SİHA'ların ne oranda yerli olduğuyla ilgiliydi. Özdemir, "Güneydoğu meselesini yakından takip edenler bilir, en büyük eksiklik istihbarattı: Amerika istihbarat verdi, İsaril vermedi, İHA kalktı-kalkmadı... Bunlar konuşuluyordu. Son birkaç yılda, özellikle sizin yaptığınız araçların bu bölgelerde aktif olarak kullanılması... Bu yaptığınız araçların yazılımları Türk mühendislere mi ait, teknik parçayı, motoru Türkiye'de mi üretiyorsunuz? Yüzde 100 Türk malı mı? Yoksa çeşitli malzemelerin Türkiye'de birleştirildiği bir yapıdan mı bahsediyorsunuz?" dedi.

Selçuk Bayraktar, bu soruya "Yazılım, tasarım, en yüksek katma değerli olan tarafları... Dolayısıyla bütün bunların sistemleri, alt sistemleri, özellikle en kritik aksamlar olan uçuş kontrol bilgisayarları tamamı milli. Elbette yurtdışından da tedarik ettiğimiz şeyler olabiliyor. Ama bunların kritik tedarik zincirinde olmaması gerekiyor. Mesela uçağı yönetne bir aksam olmamalı, zora düştüğünzüde başka alternatif tedarikçi bulabilmeniz gerekiyor..." cevabını verdi.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar