GÜNDEM

Cumhuriyet operasyonun gerekçesi ne?

Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticisi 13 isim hakkında gözaltı kararı verildi. Peki haklarındaki suçlama ne?

Cumhuriyet operasyonun gerekçesi ne?

Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı açıklama yaptı...

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada  "Cumhuriyet Gazetesi ve Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında, “FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında soruşturma başlatılmıştır" denildi. 

Başsavcılıktan yapılan açıklama şöyle:

"Yenigün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık Anonim Şirketi (Cumhuriyet Gazetesi) ve gazetenin imtiyaz sahibi konusundaki Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında, PKK/KCK ve FETÖ/PDY Terör örgütlerine müzahir olduklarına,

02/04/2013 tarih ve 2013/4 sayılı yönetim kurulu toplantısında alınan vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna,

15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre öncesinde darbeyi meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımızca 'FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında 18/08/2016 tarihinde soruşturma başlatılmıştır.

Soruşturma kapsamında alınan MASAK Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bilirkişi raporları doğrultusunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunun talebi ile Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinden şüpheliler hakkında arama ve gözaltı kararı alınmış olup soruşturma işlemlerine devam edilmektedir."

VAKIF SEÇİMLERİ MAHKEMELİK OLMUŞTU

Cumhuriyet gazetesi son dönemde vakıf seçimlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla gündeme gelmişti. Eski Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve Turizm Bakanı Alev Coşkun'un şikâyetiyle davalık olan vakıf seçimi için Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Cumhurbaşkanlığı devreye girmişti.  

Cumhuriyet'in 4 Ekim tarihli başyazısında adları verilmeyen, ancak "bir eski bakan ile bir milletvekili" ifadesiyle işaret edilen eski Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun ile CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın, siyasi iktidarla aynı amaçla gazeteye karşı hareket ettikleri savunulmuştu. Başyazıda, "Uzun yıllar bu gazetede yöneticilik ve yazarlık yapmış olan biri eski bakan, diğeri halen milletvekili, iki eski Cumhuriyet Vakfı yönetim kurulu üyesinin, siyasi iktidarla aynı amaçta ve yolda birleşmelerini üzülerek izliyoruz" ifadesi kullanılmıştı.

Cumhuriyet İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, 'birileri' olarak nitelediği bazı isimlerin Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu seçimlerinin usulsüz yapıldığı iddiasıyla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a şikâyette bulunduğunu Twitter'dan duyurmuştu. Akın Atalay, "Birileri, son çare olarak Beştepe'deki Saray'a gitmişler: 'Cumhuriyet'in bu yönetimin elinden alınması için son ümidimiz sizsiniz, ne olur, devreye girin ve Cumhuriyet'i bize verin' demişler" demişti. 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar