GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Açıkladı: Asgari Ücretliler 4319 TL Tutarında Ek Ödeme Alacaklar

Asgari ücretle çalışan Türkiye’de milyonlarca vatandaşı ilgilendiren bir haber daha gündemi meşgul etmeyi başardı.

Cumhurbaşkanı Açıkladı: Asgari Ücretliler 4319 TL Tutarında Ek Ödeme Alacaklar

 Asgari ücretle çalışan Türkiye’de milyonlarca vatandaşı ilgilendiren bir haber daha gündemi meşgul etmeyi başardı. Belirli şartları taşıyan kişilere ve asgari ücret alıp çalışan vatandaşlara yönelik olarak 4319 TL tutarındaki ek ödeme haberi verilmiş durumdadır.

 Geçtiğimiz haftalarda yaşanan doğal afetler sebebiyle birçok bölgede iş yerleri çalışamaz hale gelmiş durumda. Hal böyle olunca çalışanların da mağduriyetini ortadan kaldırmak için kısa çalışma ödeneği acil bir şekilde devreye sokulacak. Deprem bölgelerinde yaşayan ve çalışan vatandaşların maaşlarını desteklemek anlamında 4319 TL tutarındaki destek ödemesi ödenecek.

 Deprem Sonrasında İŞKUR Desteği

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkez üstü yaşanan iki büyük deprem felaketinin ardından depremler birçok ilçede de il merkezlerinde olduğu gibi büyük sarsıntılara yol açtı. Bu kapsamda çalışan ve şu anda maaşlarını alamayan vatandaşlara yönelik olarak İŞKUR’dan kısa çalışma ödeneği desteği acil bir şekilde devreye sokulmuş durumda. Asrın faciası sonrasında yaralar bir şekilde sarılmaya çalışırken hem çalışanları hem de işverenleri korumaya yönelik olarak ekonomik anlamda bir destek atıldı.

2012 yılında uygulamaya çalışılan ve kısa çalışma ödeneği olarak kabul edilen maddi ödeme desteği hayata geçirilecek. Söz konusu olan kısa çalışma ödeneği genel ekonomik anlamda sektörel bölgesel krizler ya da zorunlu sebeplerden dolayı iş yerindeki haftalık çalışma süreleri en az üçte bir oranını geçici olarak azaltılması ya da iş faaliyetlerinin en az 1 saat süreyle tamamen ya da belirli bir süreliğine durdurulması halinde uygulanmaktadır.

Kısa çalışma ödeneği almak için ise belirli şartlar gerekiyor. Bu ödenekten faydalanmak isteyen vatandaşlar belirli prim günlerini tamamlamış olmaları gerekiyor. Çalışanın ise kısa çalışmaya başladığı tarih aralığından itibaren hizmet sözleşmesine tabi olması gerekiyor ve sonuç yıl içerisinde de en az 600 prim gün şartı yatırılmış olması gerekiyor. Geçtiğimiz pandemi dönemlerinde bu şart 600 günden 450 güne indirilmişti aynı şekilde deprem bölgelerinde mağdur olan vatandaşlar için de bu şartların tekrardan gündeme gelmesi bekleniyor.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar