GÜNDEM

Covid-19'da aşı yarışı sürüyor

Hürriyet yazarı Yalçın Bayer, Covid-19 virüsüne karşı sürdürülen aşı çalışmalarına ilişkin son bilgileri paylaştı.

Covid-19'da aşı yarışı sürüyor

Covid-19 ile mücadele devam ederken bir yandan da aşı çalışmaları sürdürülüyor. Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer, bugünkü köşesinde Covid-19 virüsüne karşı sürdürülen aşı çalışmalarına ilişkin son bilgileri paylaştı:

En önde giden araştırmalardan biri ve belki de en öndeki çalışmayı Almanya’nın Main kentindeki BionTech firması yapıyor. Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci’nin kurucuları olduğu BionTech, üçüncü fazda... Pfizer ile çalışan BionTech, BNT162b2 adını verdiği aşıyı yaşları 18-85 arasında değişen 30 bin kişi üzerinde deneniyor. Amerika’da başlayan testler Almanya, Brezilya ve Arjantin’de virüs riski yüksek bölgelerde yapılıyormuş. BionTech ve Pfizer muhtemelen ekim ayında ruhsat başvurusunda bulunacağını açıkladılar. BionTech ve Pzifer, bu yılın sonuna kadar 100 milyon doz, 2021 sonuna kadar da 1.3 milyar doz aşı üretmek için planlarını yapmış.

Almanya’nın Tübingen kentindeki CureVac da önde gidenlerden. Alman hükümeti de CureVac’ın sermayesine 300 milyon Euro ile katılmıştı. İngiliz ilaç devi Glaxo-Smith-Kline (GSK) ve Katar da sermayeye katılmışlardı. Firma geliştirdiği aşının 2021 ortalarında kullanıma hazır olabileceğini söylüyor. 

Bu iki Alman firmasının yanı sıra ABD’de Moderna ve NIAID, Çin’de Sinovac, İngiltere’de de Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca firmaları da üçüncü fazda. Yarış sürüyor. “Aşı bulunamazsa ne olur” sorusu galiba geride kaldı. Muhtemelen bir veya birden fazla etkin aşı kısa aralıklarla bulunacak. Şu an ikinci bir dalga konuşuluyor. Ama önce yayılmasına karşı maske, sosyal mesafe ve hijyen tedbirini elden bırakmayalım. Sabırlı olmak şart. Sabretmek boyun eğmek değildir. Sabır, mücadele etmektir.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar