GÜNDEM

Çinli doktorlar koronavirüsle mücadelede ne önerdi?

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Çin’de koronavirüsle mücadelede başarılı olan sağlık ekibinin Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerine 4 ana öneride bulunduğunu açıkladı.

Çinli doktorlar koronavirüsle mücadelede ne önerdi?

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Çin’de koronavirüsle mücadelede başarılı olan sağlık ekibi ile ortak toplantı yapan Bilim Kurulu üyelerinin görüşmesini bugünkü köşesinde kaleme aldı. Selvi, Çinli ekibin Türkiye'ye mücadele için 4 ana öneride bulunduğunu belirtti. Selvi," Toplantıda Çin heyeti kendi deneyimlerini paylaşmış. COVID-19’u ilk tespit ettiklerinden ne yaptıkları ve salgını nasıl önlediklerine kadar anlatmışlar." dedi.

Çinli doktorlar koronavirüsle mücadelede ne önerdi?

Bilim Kurulu üyeleriyle Çin’de koronavirüsle mücadelede başarılı olan sağlık ekibi ortak toplantı yaptı. Toplantıdan önce Bilim Kurulu üyelerinden sorular alınmış. Ama toplantının sonunda da Çin heyetine sorular yöneltilmiş. Çin verileri dünyayla paylaştığı ve bizim Bilim Kurulu üyelerimiz bunu takip ettiği için sorularla konuyu açmışlar. Bilim Kurulu üyeleriyle konuştum.
Toplantıda Çin heyeti kendi deneyimlerini paylaşmış. COVID-19’u ilk tespit ettiklerinden ne yaptıkları ve salgını nasıl önlediklerine kadar anlatmışlar. Çinli doktorların en çok neyin üzerinde durduklarını sordum. “Bulaşın önlenmesine dönük tedbirlere yoğunlaşılmasını” önermişler. Bu virüsün temel özelliği hızla yayılma olduğu için bulaşın önlenmesine dönük önlemlere ağırlık verilmesini istemişler.

DÖRT ANA BAŞLIK

Çin heyeti, önemli başlıklar altında kendi deneyimlerini paylaşmış.

1- Çin koronavirüs salgınını nasıl önledi? Toplantı bu sorunun etrafında şekillenmiş. Çin heyetinin bu konuda somut önerileri olmuş. Onları maddeler halinde aktaracağım. Ama şimdi diğer başlıkları da paylaşmak istiyorum.

2- Takip ettikleri hastalar hakkında bulgularını aktarmışlar.

3- Tedavi yöntemleri, bu süreçte kullandıkları ilaçlar ve tedavi süreci hakkında bilgi vermişler.

4- Bulaşın önlenmesi. Çin heyetinin ilk cümlesi de son sözü de öncelikle bulaşın önlenmesine yoğunlaşılması olmuş. Koronavirüs, daha önce ortaya çıkan SARS, MERS ve Ebola’ya kıyasla daha hızlı yayıldığı için bulaşın önlenmesi her şeyin başında geliyor.

ÇİN HEYETİNİN ÖNERİLERİ

Elbette başka önerileri de var ama bu çok önemli bir nokta. Peki bulaşın önlenmesi için Çin ne tür önlemleri almış? Çin heyeti koronavirüsle mücadelede etkili olan önlemleri şöyle sıralamış:

1- İzolasyon. Çin, koronavirüsü tespit ettikten sonra ilk olarak Vuhan kentini karantina altına almıştı. Koronavirüsün diğer virüslere göre daha hızlı yayılma özelliği olduğu için Çin heyeti, “izolasyon, izolasyon, izolasyon” demiş.

2- Koronavirüs tanısı konulan kişilerin karantinaya alınması.

3- Yurtdışından gelenlerin karantinaya alınması.

4- Virüse yakalanan sağlık çalışanlarının karantinaya alınması.

Dikkatinizi çekti mi, v izolasyon, diğer üçü ise karantina.

Yazının tamamını okumak için tıklayın

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar