GÜNDEM

CHP'de son çare 'dostlarla iktidar'

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan ve Milliyet yazarı Tunca Bengin Kemal Kılıçdaroğlu'nun "dostlarla iktidar" sözlerini değerlendirdi. Hakan, bu sözler için "son çare" derken; Bengin, "havada kaldı" değerlendirmesini yaptı.

CHP'de son çare 'dostlarla iktidar'

Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan ve Milliyet gazetesi yazarı Tunca Bengin, bugünkü köşelerinde CHP'nin yeniden Genel Başkanı seçilen Kemal Kılıçdaroğlu'nun "dostlarla iktidar" sözlerini değerlendirdi.

SON ÇARE "DOSTLARLA İKTİDAR"

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, "Son çare stratejisi: Dostlarla iktidar olmak" başlığını atarak şunları yazdı:

Kılıçdaroğlu’nun CHP’yi büyütemediği ortada. Ne yapsa, ne etse... Olmuyor, olamıyor. Hakan Bayrakçı’nın söyleyiş tarzıyla söyleyecek olursak: “Yüzde 25 de yüzde 25... Yüzde 25 de yüzde 25...” O kadar ki... Kemal Kılıçdaroğlu bile... CHP’yi büyütme sevdasından tamamen vazgeçmiş durumda. Yeni sevda şu: Dostlarla iktidara gelmek.

Dostlarla birlikte hareket etmek, belediye seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu’na hatırı sayılır bir başarı getirdi. Başarının tatlı kokusunu alan Kılıçdaroğlu da belediye seçimindeki stratejisinin aynısını genel seçimde uygulamak istiyor.  Bunun için ne lazımsa yapacak gibi görünüyor Kılıçdaroğlu...

Mesela Gül’ün adaylığına “he” diyebilir... Mesela sağ seçmeni tavlamak için çeşitli atraksiyonlar sergileyebilir... Mesela ülkücülere selam sarkıtabilir... Mesela HDP ile ince bir çizgi üzerinde flört etmeye devam edebilir... Mesela Akşener’le arayı açmamak için ne gerekiyorsa yapabilir. Mesela Babacan ve Davutoğlu’nu yamacına almak için uğraşabilir.

Kemal Kılıçdaroğlu’nu parti içinden eleştirenler var. Diyorlar ki: “İlkelerimizden ödün veriyoruz. Sağcılaşıyoruz. Kendi içimizden çıkan isimler yerine başka ideolojilerden gelenlere önem veriyoruz. Altı oku, sosyal demokrasiyi unuttuk.”

Kılıçdaroğlu’nun bu eleştirilere karşı içinden şöyle söylediğine eminim:  “Sizin kafanızla gidersek bir 18 yıl daha AK Parti iktidarda kalır. Benim stratejimle gidersek hiç değilse bir şansımız var.”

Yazının tamamı için tıklayınız

CHP'NİN HEDEFİ "DOSTLARLA İKTİDAR"

Milliyet gazetesi yazarı Tunca Bengin de bugünkü köşesinde CHP'nin kurultayını ve Kılıçdaroğlu'nun "dostlarla iktidar" ifadelerini değerlendirdi:

KILIÇDAROĞLU'NUN İKTİDARA GETİRDİĞİ ELEŞTİRİ HAVADA KALDI

CHP'de tek aday olmaması için bazı aday adaylarına imza desteği verilip demokratik bir seçim algısı yaratılabilir gibisinden iddialar dahi boş çıktı. Hiçbir isim yeterli 68 imzayı toplayamadı. Ya da İlhan Cihaner’in dediğine göre; imza sözü veren delegeler baskı ve tehditle vazgeçirildi. Ve Kılıçdaroğlu kurultayda tek aday olarak oylanarak seçildi. Tıpkı İl kongrelerinde olduğu gibi. Dolayısıyla da daha baştan Kılıçdaroğlu’nun “iktidar manifestosunda” ülkenin sorunlarına yönelik tespitleri arasındaki “tek seslilik” eleştirisi ve çözüme dönük “çok seslilik” sözü havada kaldı.

Özetle; Kılıçdaroğlu’nun iktidar manifestosu ilk bakışta derli, toplu, anlaşılırdı ama deştikçe soru işaretleri vardı ve yine cek-caklar üzerine kurguluydu. Yol haritası ise daha çok var olan ya da olası siyasi, ortaklara, “dostlara” endeksliydi. Yani manifestoda yüzde 22-23’lerde patinaj yapan CHP’nin kendi oy oranını yüzde 30 bandının üzerine nasıl çekecek ya da güven sorununu nasıl aşacak konusu yine havadaydı...

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar