GÜNDEM

CHP'de Kemalist ve Sosyalist cepheler karşı karşıya

Haber Global’de yayınlanan SANSÜRSÜZ programında CHP ve Muharrem İnce'nin ayrılık iddiaları tartışılırken, gazeteci Metin Özkan CHP'de “Kemalistler” ve “Sosyalistler” şeklinde iki ayrı grup olduğuna ilişkin bir kanaat olduğunu belirterek; bunu gazeteci Necdet Saraç’a sordu.

CHP'de Kemalist ve Sosyalist cepheler karşı karşıya

CHP’den ayrılarak yeni parti kuracağını söyleyen Muharrem İnce, geçtiğimiz günlerde Habertürk yazarı Fatih Altaylı’ya verdiği demeçte “parti kurmadığını hareket başlattığını” söyledi.

Bu akşam Haber Global’de yayınlanan SANSÜRSÜZ programında Muharrem İnce’nin yeni parti hazırlığı konuşuldu.

İnce’nin geçtiğimiz günlerde Habertürk yazarı Fatih Altaylı’ya verdiği demeçte “parti kurmuyorum hareket başlatıyorum” sözlerinin ve diğer açıklamalarının değerlendirildiği program CHP içerisindeki gerilimler de gündeme geldi.

CHP’DE KEMALİST ve SOSYALİST CEPHELER KARŞI KARŞIYA

Gazeteci Metin Özkan, CHP’de “ideoloji kayması” yaşandığını söyleyerek, CHP’liler arasında, parti içerisinde “Kemalistler” ve “Sosyalistler” şeklinde iki ayrı grup olduğuna ilişkin bir değerlendirme olduğunu söyledi. Özkan, konuyu gazeteci Necdet Saraç’a sordu:

Kemalist ve Sosyalist ayrımından Kemal Bey’in de haberi olduğu ve rahatsızlık duyduğu söyleniyor. Zaten bir kopma olacaktı şeklinde bakılıyor. Bu durumları da göz önünde bulundurarak Muharrem İnce’nin “hareket” söylemini neyle bağdaştırıyorsun?

"Cumhuriyet Halk Partisi’nde Kemalistler-Sosyalistler diye bir tartışma yok, böyle gruplar da yok. Kendisini Kemalist-Sosyalist şeklinde tanımlayanlar var."

"Bir partide ayrılık neden olur? Farklı ideolojik-politik düşünceler ayrılığı tetikler."

İNCE'NİN DÜŞÜNSEL BİR AYRIMI YOK

Yani kendisini Kemalis ya da Sosyalist olarka tanımlayanların tartışmasında ayrışma olabilir mi diyorsun?

"Bu olabilir. Türkiye'de 80 tane siyasi parti var. Hepsi kendi programları çerçevesinde iktidarı hedefliyor. Ayrılıklar olabilir. Fakat yeni dönem itibariyle CHP'yi diğer partilerden ayıran en önemli özellik farklı eğilimleri içinde barındırabilecek olmasıdır. 

Bir ezber var: "CHP temel ilkelerinden koptu." Nereden koptu? Ben merak ediyorum. Temel ilkeler düzeyinde kopulan bir şey yok. Geliştirilmesi gereken ilkeler başka bir şey, kopulan bir şey yok. Ama buna yönelik eleştiriler va rmı? Var. CHP içerisinde kendisini Kemalist, Atatürkçü, daha solda, daha kamucu ya da daha merkezde ifade eden birçok görüş var. Bu gizli saklı değil. CHP seçmeni bunu biliyor. 

İtiraz ettiğim nokta şu: Farklı eğilimler bir parti çatısı altında olabilir. CHP'de daha fazla olabilir. Çünkü CHP, sonuçta sosyal demokrat bir parti ve sosyal demokrat partilerin temek kriteri farklı görüşleri kucaklayabilme becerileridir. Burada bir partideki ayrılığın asıl etkenlerinden bir tanesi kişileri değil, düşünceleri öne çıkaran ayrılıklardır. Devletin siyasal yapılanmasına, ülkedeki ekonomik yapılanmaya yönelik farklı öngörüleriniz olabilir... Bu temelde ayrılıkları beraberinde getirebilir. Parlamenter sistem mi, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi mi; Türkiye'de inançlarla ilgili çözüm önerileri, özelleştirme-kamulaştırma... Bunlara ilişkin farklı görüşler olabilir. Bu temelde ayrılıkları beraberinde getirebilir. Muharrem İnce tartışmasına geldiğimizde burada farklı görüşlerin yansıdığı bir alan yok. Düşünsel bir farklılık yok. Bu hiç farklılık olmadığı ya da Muharrem İcne'nin önemsiz bir isim olduğu anlamına gelmez. İnce önemli bir isimdir, Türkiye siyasetinde ve CHP içinde önemli aktörlerden bir tanesidir. Karşılığı yoktur, iddiasında bulunmak doğru değil."

İNCE KİŞİSEL HIRSLARINI ÖNE ÇIKARIYOR

Muharrem İnce CHP'nin gündeminde olmalı. Küçümsemekle işin içinden sıyrılamaz.

"Küçümsemekle, yok saymakla bu işler olmaz. Ben siyasete şöyle bakıyorum: Siyasetin temek kriteri sayı azaltma değil, çoğaltma üzerine kurgulanır. Muharrem İnce ya da bir başkasını ciddiye almak gerekiyor. Ama sorun şu: Böylesine bir siyasal ortamda siyaseten temek ayrılık noktanız yoksa kişisel reflekslerle, hırsı aklın önüne geçirerek hamle yapamazsınız. O zaman bir sürece, bir iktidar mücadelesi sürecine zarar verirsiniz."

MUHARREM İNCE İKTİDARIN ELİNE KOZ VERMEMELİ

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı dinledim. Konuşmanın tamamına yakını ekonomiyle ilgiliydi. Türkiye'de çok temel bir sorun var. Siz kendinizi bu tartışmanın önüne koyduğunuz andan itibaren o tartışmayı önemsizleştiriyorsunuz. Bugün iktidar açısından en önemli hedef Millet İttifakı'nı parçalamak, CHP'de tartışmayı derinleştirmek. Hiçbir CHP'linin aradaki tüm tartışma noktalarına rağmen iktidara bu şansı ve kozu vermemesi gerektiğine; Muharrem İnce'nin de bu şansı ve kozu vermemesi gerektiğine inanıyorum."

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar