GÜNDEM

CHP neden boykot kararı aldı? Birbirinden kötü iki ihtimali yazdı

CHP'nin çok tartışılan CNN Türk boykotuna ilişkin Habertürk yazarı Oray Eğin'den de olay bir değerlendirme geldi. Eğin, televizyonun siyaset için de bir reklam mecrası olduğunu ve Kılıçdaroğlu'nun yükselişini televizyonlara borçlu olduğunu söyledi.

CHP neden boykot kararı aldı? Birbirinden kötü iki ihtimali yazdı

Siyasetle televizyonun birbirine her zaman muhtaç olduğunu bu nedenle CHP'nin boykot kararı almasının mantıklı bir açıklamasını bulamadığını ifade eden Oray Eğin, bu kararın en çok CNN Türk'e yaradığını söyledi.

Birçok CHP'nin CNN Türk'teki tartışma programlarında ünlendiğini iddia eden Eğin, boykot kararı için ihtimalleri sıraladı.

CHP NEDEN BOYKOT KARARI ALDI?

Marksist iletişim teorisine göre televizyon bir kamu hizmeti değil, bir reklam aracıdır. Televizyonda aslında reklamlar içeriğin arasına serpiştirilmez; asıl olan reklamdır, reklamı izletmek için içerik üretilir ve programlar, diziler, eğlence programları reklamların aralarına yerleştirilir. Biz televizyon izleyicileri de reklamları izlemek için bedavaya çalıştırılan gönüllü işçilerizdir aslında.

Bu açıdan bakıldığında televizyona çıkan herkesin de tek amacı reklam yapmaktır. Kitabı çıkan yazar, albümü çıkan şarkıcı, filmini tanıtmak isteyen oyuncu dönem dönem televizyonu kullanır. Talk-show’lar, magazin programları, gündüz kuşakları bunun için vardır. Televizyon siyaset için de bir reklam mecrasıdır elbette. Hiçbir siyasetçi bu programlara halkı aydınlatmak için çıkmaz.Öncelikli amaç propaganda yapmaktır. Tartışma programlarını birçok isim kendi siyasi geleceklerinde bir basamak tahtası olarak kullanır.

CHP’nin bugün Genel Başkanı olan Kemal Kılıçdaroğlu da yükselişini biraz da televizyonlara borçlu değil mi? Sıradan bir milletvekiliyken Uğur Dündar’ın yönettiği programda Melih Gökçek’le tartışarak adını geniş kitlelere duyurmuştu. Zamanla bu medya rüzgarını çok iyi kullandı ve kısa sürede CHP’nin başı için adı geçen isimlerden biri oldu. Televizyonun büyüsü olmasa Kılıçdaroğlu’nun yükselişi bu kadar hızlı olur muydu acaba?

ÖNEMSİZ BİR TV KANALI

Siyasetle televizyon birbirine her zaman muhtaçtır. Bu yüzden “Partimize kötü davranıyorlar,” gibi bir bahaneyle ana muhalefet partisinin CNN Türk’e çıkmama kararı almasının mantıklı bir açıklamasını bulamıyorum. Sonuçta CHP’liler nereye çıkarlarsa çıksınlar tek bir mesaja sadık kalıp bildiklerini söyleyip kendi reklamlarını, propagandalarını yapabilirler. CNN Türk’ün hiç izlenmemesi, hiçbir etkisinin kalmaması belki bu kanala çıkmayı anlamsız kılabilir, ama durup dururken boykot kanalı almak da ölü bir mecrayı kamuoyuna hatırlatmak, dikkat çekmekten başka işe yaramaz. CNN Türk için reklamın iyisi kötüsü yok, her şeyiyle o kadar kötü ki.

İşte, CNN Türk’te de program yapan dikkat çekme meraklısı Kelebek yazarına gün doğdu mesela; bu konu üzerinde tepiniyor. Bir başkası -yeni- patronuna sadakatini bu ucube kanalı savunarak göstermeye çalışıyor. Gözüken o ki CHP’nin CNN Türk boykotu en çok CNN Türk’e yarıyor.

İyi de CNN Türk ne zaman adil yayıncılığıyla öne çıkan bir kanaldı ki? CHP’nin boykot etmediği yıllarda “çocuk gelinler” konusunu ekrana taşımıştı mesela, sanki bu konunun tartışmaya açık bir tarafı varmış gibi. Yine CHP’nin boykot etmediği yıllarda Gezi sırasında penguen belgeseli göstererek Amerikan CNN’inde canlı yayında Anderson Cooper’ı bile şaşırtmıştı.

Yakın zamana kadar CHP’liler de bu kanalın bütün çarpıklıklarına rağmen bile bile ekrana çıkıp konuşmaktan geri kalmıyordu. Birkaç gün öncesine kadar da kimsenin bir itirazı gözükmüyordu. Hatta birçok CHP’li de başka kanallar gibi CNN Türk’teki tartışma programlarında ünlendi, kim bilir, belki de bu sayede seçildiler.

Piyasada kimi tevatürler dolaşıyor. Bu boykotun CHP yandaşı kanallara destek vermek için yapıldığı bunlardan biri. KRT ve Halk TV dışında Sözcü TV’nin de yayına geçmesi bekleniyor ve belki de CHP parti gücünü buralara verecek. Yalnız uyarayım, Sözcü TV gazetesi gibi yayın çizgisi belirleyecekse AK Partiyandaşı olur daha çok. Yine de bu kendi kanallarını destekleme teorisi pek inandırıcı gelmiyor bana.

BİRBİRİNDEN KÖTÜ İKİ İHTİMAL

Aklıma iki seçenek geliyor.

Birincisi, iş bilmezlikten alelacele alınmış bir karar olabilir gibi. Genelde CHP aklına eseni pek hesap etmeden, yarınını, önünü arkasını görmeden, stratejik bir planlama olmadan yürürlüğe koymakla ünlü. Birinin aklına gelmiştir, mesela Tuncay Özkan’ın, üzerinde düşünülmeden de onay çıkmıştır. “Adalet yürüyüşü” de böyle alelacele alınmış ve hiçbir yere varmayan bir karar değil miydi?

İkinci ihtimalse CHP’nin bu aralar ekranda parlayan CHP’li görmek istememesi olabilir. Ekrem İmamoğlu çıkacak, uzun uzun -henüz olmayan- başarılarını anlatacak mesela. Sıradan bir vatandaş olan Muharrem İnce çıkacak Türkiye’yi kurtaracak. Kanalın gediklisi milletvekilleri gece turlarına devam edecek ve belki birileri başkalarına laf sokarak yıldızları parlayacak. Acaba CHP yönetimi bu aralar kimsenin partide ön plana çıkmasını istemiyor olabilir mi? Kim bilir yine hangi yanlış hesaplar var. Mesela erken seçim olacağını, bu tartışma programlarının yeni lider adayları yaratacağını, delegelerini ve kamuoyunu yönlendireceğini falan mı düşünüyorlar? Belki de CNN Türk boykotu bir başlangıç.

İki ihtimal, ikisi de birbirinden kötü. Bir gün, sadece bir gün, CHP’nin yüzüne gözüne bulaştırmadığı bir stratejik hamle görmek nasip olmayacak sanırım.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar