GÜNDEM

Çetiner Çetin'den Azerbaycan-Ermenistan savaşı çerçevesinde Rusya analizi

Habertürk yazarı Çetiner Çetin, Azerbaycan-Ermenistan savaşında ilan ettirdiği ateşkes kısa sürede çözen Rusya'nın konumunu analiz ettiği bir yazı kaleme aldı.

Çetiner Çetin'den Azerbaycan-Ermenistan savaşı çerçevesinde Rusya analizi

Habertürk gazetesi yazarı Çetiner Çetin, "Rusya Karabağ'da neden ateşi kesemiyor? başlıklı yazısında Azerbaycan Ermenistan savaşı çerçevesinde Rusya'nın "performansına" ilişkin bir değerlendirme yaptı. Çetin, 10 Ekim sabahı saat üçte Moskova Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arabuluculuğunda gerçekleşen ateşkesin saatler içinde tekrar çatışmaya dömesine vurgu yaparak "Bu durum aynı zamanda Kremlin’in arka bahçesi olarak gördüğü topraklarda Rusya’nın olayları şekillendirme konusundaki kabiliyetinin sınırlarını da ortaya çıkardı" dedi.

"Moskova için bu günlerde haritanın her yanında bir sınav var" diyen Çetin, güneyde Ermenistan ile Azerbaycan savaşına, batı da Belarus'un yaşadığı protestolara, doğuda ise Kırgızistan'daki siyasi krize işaret ederek "Türkiye, Çin ve Batı'nın rekabeti Moskova’nın bir zamanlar Sovyetler Birliği’nin alanındaki baskınlığına meydan okuyor" ifadelerini kullandı. Çetin şöyle devam etti:

KENDİSİ DE BİR ERMENİ OLAN LAVROV BU DURUMU NASIL ÇÖZECEK?

Görünen o ki Ermenistan tarafı Karabağ’daki çatışmalarda her geçen gün daha fazla köşeye sıkışıyor. Bakalım kendisi de Emeni kökenli olan ve Ermeni tarihinde önemli bir aile olan Kalantaryan ailesine mensup olan Lavrov bu süreci nasıl yönetecek, daha doğrusu adil bir şekilde yönetebilecek mi?

Kalantaryan ailesinin tarihine dikkatlice bakmak ve okumak gerekirse, Nahçivan ile Azerbaycan arasındaki topraklarında zorla hüküm süren aile olarak karşımıza çıkıyor. Umuyorum Lavrov her zamanki soğuk kanlılığını korur ve ‘damarlarımda Ermeni kanı akıyor’ dediği halde değiştirdiği soyadından farklı olarak davranır…

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar