GÜNDEM

Çetiner Çetin yazdı: Bu Covid-19, Ortadoğu’yu sallar

Türkiye uzun süre virüs gelmesin diye uğraştı fakat sonunda zorlu sürece dahil oldu. Habertürk yazarı Çetiner Çetin, sürecin ekonomik ve siyasi etkilerinin de hissedileceği bir döneme hepimizin hazır olması gerektiğini söyledi.

Çetiner Çetin yazdı: Bu Covid-19, Ortadoğu’yu sallar

Habertürk yazarı Çetiner Çetin, yaşanan sürecin Ortadoğu coğrafyası üzerindeki olası siyasi ve ekonomik etkilerine değindi.  Suudi Kralı'nın dünyayı sarsan virüs nedeniyle zor günler yaşanacağı uyarısını yaptığını söyleyen Çetin "Bu uyarı aslında Arap dünyasını bekleyen felaketin habercisiydi." dedi.

 Suudi Arabistan, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Kuveyt'in kemer sıkma yolunda ilk adımı attığını ifade eden Çetin, Arap dünyasında yönetimlerin yeniden şekilleneceğini söyledi.

Bu Covid-19, Ortadoğu’yu sallar

Covid-19, nam-ı diğer Coronavirüs, Uzakdoğu, Avrupa, komşu ülkeler derken gecikmeli olarak Türkiye’ye de sıçradı. Türkiye uzun bir süre bu virüs gelmesin diye uğraştı fakat o da bu zorlu sürece dahil oldu.

Önce insan hayatı, önce sağlık. Virüsün sağlık boyutu konuşulmaya devam ederken, bu sürecin ekonomik ve siyasi etkilerinin de hissedileceği bir döneme hepimizin hazır olması gerekiyor. Bu neden özellikle krizden krize savrulan Ortadoğu coğrafyası üzerindeki olası siyasi ve ekonomik etkilerini birlikte düşünelim istedim.

Ortadoğu’nun güçlü ekonomisi ve belirleyici siyasi yapısının lideri Suudi Kralı Selman bin Abdülaziz geçtiğimiz perşembe günü, Covid-19’in getirdiği tehlikelere yönelik bir konuşmasında “Önümüzdeki günlerde zor koşullarla karşılaşacak olan tek ülke Suudi Arabistan değil. Zira Körfez ve diğer Arap ülkeleri de tehlikede. Bu virüs, kitlesel imha silahı olarak tasnif edilebilir. Sonuçları ise her olasılığa açık,” yorumu ile aslında Corona sonrası süreci özetlemiş oldu.

Suudi Kralının konuşması geleceğe dair karamsar öngörü dışında yeni bir şey içermiyordu. İktidar ailesi kendi içinde iktidar için kavga, Veliaht Prens Selman’ın iktidara geçmesine şiddetli itirazlar ve Rusya'ya karşı - hem de yanlış bir zamanda - bir petrol savaşına girilmesi geliyor. Yemen savaşının ise Husilerin lehine sonuçlanmak üzere olduğunu unutmayalım.

Yazının tamamını okumak için tıklayın

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar