GÜNDEM

Çetiner Çetin 'İdlib'deki tehlikeli oyun'u yazdı!

Habertürk yazarı Çetiner Çetin, "İdlib'de tehlikeli oyun" başlıklı yazısında Suriye’nin etkili grubu HTŞ'nin Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirme idealinden vazgeçtiğini ilan ettiğini ve bu grubun önceliğinin artık “Rusya ve İran işgaliyle mücadele etmek” olduğunu aktardı.

Çetiner Çetin 'İdlib'deki tehlikeli oyun'u yazdı!

Habertürk yazarı Çetiner Çetin, Arap dünyasında devrim hareketlerinin başlamasından bu yana Suriye ve Libya’daki gelişmelerin birebir ilintili olduğu için Türkiye’den bir heyetin Moskova’ya bu konuları konuşmaya gittiğini yazdı. Çetin, üç gün süren görüşmelerden Türk tarafının istediği sonucu alamadığını yazarak cümlesine şu ifadelerle devam etti:

"Ancak İdlib içindeki silahlı grupların siyasi mesajları dikkatle incelendiğinde daha hassas bir sürecin içinde olduğumuzu öngörmemiz gerekiyor. Zira İdlib’deki yerel yönetimden mesul Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) ‘Talibanlaşma’ yolunda."

Çetiner Çetin yazısında ,Suriye’nin etkili grubu HTŞ'nin Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirme idealinden vazgeçtiğini ilan ettiğini ve bu grubun önceliğinin artık “Rusya ve İran işgaliyle mücadele etmek” olduğunu belirterek yazısına şöyle devam etti:

HTŞ’nin önceliklerinin değiştiğini grubun lideri Ebu Muhammed el Culani açıkladı. Culani, Suriye yönetiminin eylemlerini haklı çıkarmaya çalıştığı bir vdeo konuşması paylaştı. “Suriye rejimi, toprakları ve özel mülkleri demografik değişimler aracılığıyla ele geçirme konusunda her iki ülke tarafından yem olarak kullanılıyor. Bu ülkeler, hedeflere ulaşmak için Sünnileri vahşice öldürmekten geri durmuyor,” ifadelerini kullandı.

Ama Culan’nin asıl şaşırtıcı cümlesi “Rejim devirme fikrinden vazgeçtik. Şimdiki mücadele Rusya ve İran işgaline karşı bağımsızlık ve özgürlüğü sağlamaktır,” oldu. HTŞ’nin lideri “eski rejimden” geriye hiçbir şey kalmadığını söyledi. Culani, “Devrim rejime galip gelmiş, ordusunu dağıtmış, ona zayıf noktalarını göstermiş, ekonomiyi yerle bir etmiş, uluslararası kamuoyunu kendine karşı seferber etmiş ve yine kendisini tecrit altında bırakmıştır,” mesajını verdi.

Çetiner Çetin'in yazısının tamamı

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar