GÜNDEM

Çetiner Çetin, General Hafter'i caydıran telefon görüşmelerini yazdı!

HaberTürk yazarı Çetiner Çetin, bugünkü yazısında Libyalı General Halife Hafter'in ateşkes anlaşması için gittiği Moskova'da Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri ile 7, Mısır ile 2 telefon görüşmesi yaptıktan sonra Bingazi'ye döndüğünü yazdı.

Moskova’ya davet edilen Libya savaşının ihtilaf tarafları ateşkes anlaşması imzalanması konusunda mutabakata varamadı.

Habertürk'ün dış politika muhabiri Çetiner Çetin, bugünkü yazısında General Halife Hafter anlaşmayı imzalamadan önce yaşananları aktardı. 

General Hafter'in Birleşik Arap Emirlikleri ile 7, Mısır ile 2 telefon görüşmesi yaptıktan sonra Moskova’yı terk ederek Bingazi'ye döndüğünü yazan Çetiner Çetin, bundan sonrası için öngörülerini sıraladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ciddi imaj kaybına uğradığını belirten Çetin, Trablus’ta kalıcı bir ateşkes sağlanacağı umudunun ilk etapta yitirildiğine ve Rus tarafının oldukça tepkili olduğuna dikkat çekti.

Libya'nın homojen olmadığına ifade eden Çetin, "Libya’daki koşullarda en önemsiz bir aktör bile gerginliğin yeni tezahürüne sebep olabilir ve her şey yine istikrarsızlık uçurumundan aşağı yuvarlanabilir." diye yazdı.

General Hafter'in büyük ihtimalle ihtilafı askeri yolla çözmeye çalışacağını belirten Çetin, "Zira Suudilerin, Mısır’ın ve BEA’den kendisinden beklentileri bu yönde ve Libya için bu bir çıkmazdır. Daha önce zaten Trablus'a saldırmış, Sirte'yi iki kez almış olsa da Hafter’in kendisine destek vermeyen ülkenin batısında kalamayacağı apaçık." ifadelerine yer verdi.

işte Çetiner Çetin'in o yazısı

Moskova’ya davet edilen Libya savaşının ihtilaf tarafları ateşkes anlaşması imzalanması konusunda mutabakata varamadı. BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümet (UMH) Başbakanı Fayez el Sarrac, Rus ve Türk diplomatların hazırladığı ateşkes mutabakatını imzalarken darbeci Halife Hafter anlaşmayı imzalamadan önce düşünme süresi talep etti.

Hafter’e yakın Alhadath televizyon kanalı, Hafter öncülüğündeki heyetin gece saatlerinde Bingazi’ye geri döndükleri açıkladı. Zira Hafter aynı saatlerde Birleşik Arap Emirlikleri ile 7, Mısır ile 2 telefon görüşmesi yaptıktan sonra Moskova’yı terk etmişti.

Hafter’in bu tavrı karşında ciddi imaj kaybına uğrayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov önümüzdeki günlerde Hafter’in anlaşmayı imzalamasının mümkün olduğunu söylerken genel anlamda Trablus’ta kalıcı bir ateşkes sağlanacağı umudu ilk etapta yitirildi. Rus tarafının bu konuda oldukça tepkili olduğu belirtiliyor. Zira, Rusya’nın sert mizacı ile bilinen “demir bilek” Dışişleri Bakanı Lavrov ilk kez istediğini yaptıramamıştı.

Toplantının zorlu geçeceği Moskova'da daha önceden biliniyordu. Lavrov’un Sri Lanka ziyaretine rağmen toplantının gün boyu süreceği bir gün öncesinden tahmin ediliyordu. Sabah, Rus ve Türk tarafları arasında 2+2 formatında (dışişleri ve savunma bakanları) yuvarlak masa toplantıları başladı.

Toplantıya daha sonra Libya’nın katılması planlanıyordu. Masada "Libya" yazılıydı ve sadece birkaç boş koltuk kalmıştı. Ancak diplomatlar Libya’dan sadece iki temsilci geldiğini duyurdular. İhtilaf taraflarının birlikte hareket etme ihtimalinin düşük olduğu biliniyordu.

Diplomatik kaynaklar, Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanı Khaled El Mshr ve Fayez el Sarrac’ın birlikte yaptığı ortak açıklamada, “Hafter ile görüşmeyi reddettik, hiçbir koşulda onunla masaya oturmayız. Türk ve Rus dostlarımızla görüşmeler devam ediyor,” dediklerini aktardı. Sonuç olarak, Rus ve Türk ara bulucular, Libya heyetlerinin bulunduğu farklı katlardaki odalar arasında mekik diplomasisi yürüttü.

Çetiner Çetin'in yazısının tamamı

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar