GÜNCEL

"Cennetten Çiçek" ve "Nimet" arasında Z kuşağı rap'ten popa mı dönüyor?

Yakın zamanda listeleri alt üst eden rap şarkılarının yerini tekrar pop şarkıları almaya başladı. Listeleri alt üst eden şarkılardan en bilineni "Cennetten Çiçek". Şarkı köşe yazarlarının gündemini de uzun süredir meşgul ediyor.

Pınar Hilal Balta
Pınar Hilal Baltapinarhilalb@gmail.com
"Cennetten Çiçek" ve "Nimet" arasında Z kuşağı rap'ten popa mı dönüyor?

Zehra'nın "Cennetten Çiçek" isimli şarkısı, geçtiğimiz haftalarda YouTube ülkeler sıralamasında Türkiye’den 1 numaraya girerek listeleri alt üst etti. Youtube'a yüklendiği ilk 1 ayda 40 milyon görüntülenmeye ulaşan ve 329 bin kişi tarafından beğenilen şarkı, bakışların, sesin sahibi Zehra'ya dönmesine neden oldu. Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök'e göre Zehra "Gerçek bir Z kuşağı fenomeni Çünkü bu rakamlar Güney Kore K-Pop’ının starlarının performansına yakın..."

2 MİLYAR GÖRÜNTÜLEME

Zehra'nın "Cennetten Çiçek" şarkısını ilk olarak 29 Temmuz tarihli köşesinde gündeme getiren Özkök, Erol Köse'nin kendisine ilettiği rakamları şu şekilde aktarmıştı: "Bu rakam kızın resmi sitesinde görüntülenen. Bunu başkaları da çekti ve 350 milyon üstü görüntülendi. Üstelik bu sadece bir aylık data. Big data analizlerine göre ise şu öngörü yapılıyor: Yıl sonu toplamda 2 milyar görüntülenme. Resmi klip ise 200 milyon üstü görüntülenme...”

4 TÜRK ŞARKISI DÜNYA LİSTELERİNDE

"Cennetten Çiçek" başımızı çevirdiğimiz her yerden kulağımıza çarparken, bugün de Ertuğrul Özkök ve Habertürk yazarı Esin Övet'in köşesine konuk oldu. Yazısında müzik dünyasını merceğe alan Özkök, bu hafta streaming platformlarda paylaşılan “Global 50 Top 50” listesinde 4 Türk şarkısının yer aldığını söyledi:

"2 numara: Sakarya doğumlu 21 yaşında bir kız olan Didomido'nun Eglo G adını kullanan ve Kıbrıs'ta yaşayan Ömer ile pandemi şartlarında ayrı düşmesi sonrasında yaptığı Nimet şarkısı: YouTube’da ilk 6 günde 6 milyon kere görüntüleniyor. Bugün görüntülenme sayısı 21 milyona, Spotify’da 5 milyona ulaşmış durumda.

18 numara: “İkiye On Kala” grubunun “Kafamda Kentsel Dönüşümler” şarkısı...

47 numara: Zehra’nın geçen hafta yazdığım “Cennetten Çiçekler” şarkısı...

50 numara: Arem Özgüç, Arman Aydın, Buray, Feride Hilal Akın’ın “Rampapapam” şarkısı..."

ESİN ÖVET: CENNETTEN ÇİÇEK YAZIN ŞARKISI OLDU

Esin Övet de "Cennetten Çiçek"i köşesine taşıyarak "Covid 19’lu geçen bu yaz da “Cennetten Çiçek” unutulmayacak. Fakat bu şarkının değişik bir kavrama duygusu var. Bu yüzden uzun yıllar insanların dilinde olacak belli ki. Hemen unutulmayacak" ifadelerini kullandı.

Övet'e göre bu başarılı çıkış Zehra için bir sorunu da beraberinde getirebilir: "Bunun üstüne çıkması zor. Ama tabii hiç de belli olmaz. Öyle bir şarkı yakalar ki, “Cennetten Çiçek” den de güzel olur. Şarkı işi sürprizli bir iştir. Hiç belli olmaz."

Z KUŞAĞININ TERCİHİ NE?

Ertuğrul Özkök, bugünkü köşesinde müzik listelerini değerlendirken Doğan Müzik Başkanı Samsun Demir’in “Z kuşağı tekrar pop müziğe dönüyor” yorumunu da okuyucularıyla paylaştı.

Demir'in bu iddiasının sebebi Spotify ve Apple Music’in Türkiye, yani yerli listelerindeki ilk 5 şarkı:

İkiye On Kala: “Kafamda Kentsel Dönüşümler”
Didomido: “Nimet”
Zehra: “Cennetten Çiçekler”
Oğuzhan Koç: “Kendime Sardım”
Ece Mumay: “Galaksi”

Özkök'e göre henüz bu genellemeyi yapamak mümkün değil: "Bir kere listedeki “Didomido” hip hop tarzında bir müzik. Ayrıca Türk hip hop’çıları milyonlarca indirilen şarkılar yapmaya devam ediyor. Bence bu genellemeyi yapmadan biraz daha beklemekte yarar var."

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar