GÜNDEM

Cem Küçük'ten AYM'ye tepki: Burası İsviçre değil, Zürih’te yaşamıyoruz

Türkiye yazarı Cem Küçük, AYM'nin son kararlarını eleştireren "Burası İsviçre değil. Zürih’te yaşamıyoruz" dedi ve Türkiye'nin bir çok terör örgütüyle mücadele ettiğini hatırlattı.

Cem Küçük'ten AYM'ye tepki: Burası İsviçre değil, Zürih’te yaşamıyoruz

Türkiye gazetesi yazarı Cem Küçük, “Karayollarında toplantı ve gösteri düzenlenemez" kararını iptal etmesi ve daha önce verdiği güvenlik soruşturmalarının kaldırılması kararlarını bugünkü köşesine taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun AYM'ye yönelik sert tepkisine de değinen Küçük, "Burası Türkiye. Kaç tane terör örgütüyle uğraşıyoruz. Bazı insanlar geçmişlerinde terör örgütlerine girip çıkmış olabilir. Bunu anlayacağımız yer güvenlik soruşturması" dedi. 

HALK BUNUN HESABINI AYM'YE DEĞİL, CUMHURBAKANI'NA, İÇİŞLERİ BAKANI'NA SORAR

Küçük, ayrıca "Millî güvenlik konularında devletin en tepesinden en altına asla bir fikir ayrılığı olmaz. Mahkemeler de millî güvenlik konularında hâliyle ülkelerinden yanadırlar. Burası İsviçre değil. Zürih’te yaşamıyoruz. Etrafımızda binbir çeşit terör örgütleri var. Hele hele kılıktan kılığa girmiş FETÖ belası hâlâ varken güvenlik soruşturmasını iptal etmek nasıl bir anlayışın ürünüdür? Çok ciddi soruyorum. AYM’nin bu kararından sonra devletin içine bir yere tek bir terörist girse herkes seçilmişleri suçlar, atanmışları değil. “Niye dikkat etmediniz?” diye önce Cumhurbaşkanı’na, peşinden İçişleri Bakanı’na yüklenirler. Kimsenin aklına AYM gelmez. Gelir diyen beri gelsin" ifadelerini kaydetti.

AYM'NİN KARA YOLLARI KARARI


Anayasa Mahkemesi, 11 Eylül'de 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda yer alan "Şehirler arası kara yollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemez" hükmünü Anayasa'ya aykırı buldu. Manisa 1. İdare Mahkemesi, baktığı bir davada uygulama konusu olan 2911 sayılı ibarenin iptaline karar verilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesine (AYM) başvurdu. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi. AYM Genel Kurulunun oy çokluğuyla aldığı iptal kararının gerekçesi daha sonra yazılacak.

AYM'NİN GÜVENLİK SORUŞTURMASI KARARI


Anayasa Mahkemesi, güvenlik soruşturması ile ilgili olarak 4045 sayılı Kanun'un birinci maddesine eklenen ikinci fıkrayı, Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. Anayasa Mahkemesi'nin 19 Şubat 2020 tarihinde verdiği iptal kararı gerekçesiyle birlikte 28 Nisan'da Resmi Gazete'de yayınladı. O gerkeçe, güvenlik soruşturması yapan birimlerin, kişisel veri niteliğindeki bu bilgilerin kötüye kullanımı engellemeye yönelik güvenceler vermediği için güvenlik soruşturmasının yapılamayacağına ilişkindi.

CHP GÜNDEME GETİRMİŞTİ

CHP bu düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuransa CHP idi. Gerekçe olarak araştırmanın kamu idaresine, kamu görevine girmek isteyen kişiye ait kişisel verilere sınırsız bir şekilde erişme ve değerlendirme imkânı verdiği, yapılan güvenlik soruşturması sonucunda kişilerin kamu görevine girmesinin engellenebileceği ya da mevcut kamu görevinden çıkarılmasının mümkün olabileceği, bu itibarla düzenlemenin kamu hizmetine girme hakkına öngörülemez bir sınırlama getirdiği ifade edildi.

DAHA ÖNCE DE MEMURİYETE GİRİŞTE GÜVENLİK SORUŞTURMASI İPTAL EDİLMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi daha önce de memuriyete girişte güvenlik soruşturması şartı arayan düzenlemeyi iptal edildi.

SÜLEYMAN SOYLU'DAN ZÜHTÜ ASLAN'A: O ZAMAN POLİS KORUMASI ALMA, BİSİKLETİNLE İŞE GİT GEL!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 14 Eylül'de Ankara’da düzenlenen Toplumsal Olaylarda Müzakere Kursu açılış töreninde AYM'nin kararına sert çıktı:

"Henüz daha gerekçe yazılma aşamasında olan bu kararın uygulamada ne gibi sorunlara yol açacağını en iyi burası biliyor. Enteresan bir işle karşı karşıyayız. Yani anlamıyorum, hakikaten anlamıyorum, bu ülkeyi nereye götürmek istiyor AYM? Şartlar, şekiller. Şu özgürlüktür, bu özgürlük değildir. Güvenlik soruşturmasını da kaldıralım, ne olacak…

FETÖ'cüler girsin, PKK'cılar girsin. Bu ülke büyük bir mücadeleden geçiyor, bizi zorluk içinde bırakmayın, bizi naçar bırakmayın. Yapmayın, etmeyin bu ülkeye. Son aldığınız karar, şehirler arası yollar her türlü eylem ve etkinliğe açıktır. İyi açarız, dertlerini Anayasa Mahkemesi Başkanı’na anlatsınlar. Güvenlik soruşturmaları iptal, bu devirde kim girerse girsin. Bu ülkede PKK yok, bu ülkede FETÖ de yok, bu ülkede DEAŞ da yok, ne olacak. Beyefendiler sırça köşklerinde oturacaklar, her türlü işi yapacaklar, evlatlar şehit olacak, şehit cenazelerinde de üzülecekler
."

S

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar